Za jednakopravnu prehranu djece s medicinski propisanom bezglutenskom dijetom

Ilustracija

Osobama netolerantnim na gluten, medicinski propisana bezglutenska dijeta jedini je lijek za celijakiju kako bi vodili zdrav i ispunjen život. Da bi znali što mogu, a što ne mogu jesti moraju se educirati i informirati. Jednako tako potrebno je informirati i educirati i sve one koji pripremaju hranu za djecu u predškolskim i školskim utanovama kako bi djeca na bezglutenskoj prehrani mogla pojesti sigurne bezglutenske obroke.

U prostoru Scheierove zgrade u Čakovcu 3.listopada održano je predstavljanje projekta I ja želim siguran obrok koji je organiziran od strane Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske koja djeluje u Strahonincu . Projekt je sufinanciran uz pomoć Međimurske županije i cilj provedbe projekta je jednakopravna prehrana djece s medicinski propisanom medicinskom dijetom.

Program projekta namijenjen je djelatnicima koji rade na pripremi hrane u kuhinjama predškolskih i školskih ustanova te ostalom osoblju radi dobre informiranosti o načinu pripreme hrane i posvećivanju pažnje prilikom upotrebljavanja namirnica za bezglutenski obrok.

Iz Udruge su uputili poziv za sudjelovanjem svim predškolskim i školskom ustanovama na području Međimurske županije koji se i odazvali u velikom broju te sudjelovali u programu.

Najvažniju ulogu u ovom predstavljanju projekta pod nazivom I ja želim siguran obrok pridonijeli su  gosti predavači: -Igor Šegović, dr. med. spec.pedijatrije, sub.spec. dječje gastroenterologije, hepatoligije i prehrane koji je govorio o celijkiji, postupcima kojima se danas celijakija vrlo lako potvrdi i razlogu zašto je striktna prehrana bez glutena jedini lijek za oboljele od celijakije ili neke druge dijagnoze te o potrebi bezglutenske dijete.

– Diana Uvodić-Đurić dr. med. specijalist školske medicine koja je govorila o psihosocijalnom aspektu koji je vrlo važan, posebice u odrastanju oboljele djece o njihovim problemima u društvu, a istakla je i ulogu Zavoda za javno zdravstvo kroz djelovanje specijaliste školske medicine i javnog zdravstva u kojem radi.

Nakon predavanja predsjednica Udruge Marija Goričanec predstavila je brošuru pod nazivom Sigurno bez glutena koja sadrži pravila i praktične savjete te izbor sigurnih namirnica za pripremu bez glutenskog obroka u predškolskim i školskim ustanovama . Svi sudionici dobili su pripremljenu brošuru.

Također je predstavljena i prva Bezglutenska kuharica  koja je rezultat višegodišnjeg prikupljanja pouzdanih informacija kroz edukacije i radionice koje su održane od strane Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske, a sadrži recepte i savjete za početnike u bezglutenskoj kuhinji, sa uputama radi lakšeg pripremanja osnovnih proizvoda kod kuće kao što su bezglutenski kruh, peciva i neke vrste kolača.

Udruga nastavlja sa projektima a želja je proširiti projekt i na druge županije.

Ostavi komentar