TOPIARIJI ANTUNA RUŽMANA iz Preloga ostavljaju čovjeka bez daha

šumski čovjek 5
Antun Ružman u zagrljaju šumskog čovjeka

Poznato je da Međimurci vole cvijeće, lijepo uređene balkone, okućnice i dvorišta. Neki su za ljepši izgled spremni izdvojiti pozamašna sredstva, dok se drugi oslanjaju na vlastite ruke i maštu. Shodno tome, teško je naći dva ista dvorišta ili okućnice naročito kod onih obitelji koje svaku svoju slobodnu minutu posvećuju svom zelenilu bilo da se radi o voćki, grmu ili cvjetnici.

Naravno, svako dvorište ima svoj “adut” – biljku koja postaje središte, kojoj se svi dive, fotografiraju i pokušavaju iskopirati u svoj vrt. Može to biti neka egzotična, rascvjetala ili u novije vrijeme oblikovana u vrlo popularni topiarij. U pitanju je umjetnost oblikovanja drveća i grmova u ornamentalne oblike nazivamo topiarijem. 

Upravo jedan takav složeni topiarij pronašli smo u Prelogu u dvorištu Marije i Antuna Ružmana. Antun je godina rezuckao šareni bršljan, vijao i savijao njegove grane oko žice kojima je usmjeravao rast biljke te konačno dobio pravog šumskog čovjeka.

šumski čovjek 4

– Tu je godinama bio posađen bor, ističe Antun Ružman. Budući da nam je dosadio i bio je prevelik, porušili smo ga, ali smo ostavili deblo oko jednog metra. Supruga Marija posadila je bršljan koji se polako počeo penjati.

Iako u principu nije bio ljubitelj bilja, Antun je uz suprugu zavolio vrtlarenje, naučio je sve o bilju, naročito što se tiče rasta i mogućnosti orezivanja te oblikovanja.

Cijelu priču pročitajte u tjedniku MEĐIMURSKE NOVINE koji od petka, 21. veljače, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

 

 

Ostavi komentar