Svjetski dan borbe protiv dječje paralize

Ilustracija Foto: pixabay.com

Svjetski dan borbe protiv dječje paralize obilježava se svake godine 24. listopada kako bi se skrenula pažnja na bolest poliomijelitis ili dječju paralizu, naglasila važnost ispunjavanja uvjeta za održivost proglašenja država slobodnih od dječje paralize i naglasila važnost održavanja visokog cijepnog obuhvata na nacionalnoj razini, piše hzjz.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv dječje paralize uvedeno 1961. godine. Tijekom 1961. i 1962. godine je provedena masovna kampanja cijepljenja kojom su obuhvaćene sve osobe do 20 godina starosti. S obzirom na ovakav način uvođenja cijepljenja, došlo je do upadljivog pada morbiditeta pa je poliomijelitis postao rijetka bolest, a 1989. godine je zabilježen zadnji slučaj poliomijelitisa u Hrvatskoj. Djeca se cijepe s navršena 2 mjeseca života, 8 tjedana nakon toga i još jednom nakon 8 tjedana, u drugoj godini života te u 1. i 8. razredu osnovne škole.

Broj slučajeva dječje paralize u svijetu smanjio se na 99,9% u odnosu na 1988. godinu kada je pokrenuta inicijativa za njeno iskorjenjivanje.

Europa je od 2007. godine proglašena slobodnom od dječje paralize, a od 25. kolovoza ove godine cijeli je Afrički kontinent službeno proglašen oslobođenim od virusa dječje paralize.

Afganistan i Pakistan još se uvijek bore s ovim virusom, a u slučaju da se uspiju cijepiti sva djeca u tim zemljama svijet bi prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji mogao biti slobodan od tog virusa.

 

Ostavi komentar