Nada Višnjić iz Štefanca obavezno sadi tikvice svake godine. Ono pak što ne stignu pojesti u svježem stanju, spremi u škrinju pa u krepkim i gustim tikvinim juhama uživaju i zimi.
Obične zelene tikvice, bijele, muškatne, patišon, cukini, hokaido, ukrasne tikvice, šefi ili šefke, samo su dio asortimana iz svijeta tikvica koje viđamo po našim vrtovima i dvorištima.
Već kod nabrajanja onih najprisutnijih, jasno je da se radi o povrću čiji je svijet vrlo šaren i slobodno se može reći, jedan od najraznovrsnijih.
Kako su im ovogodišnji vremenski uvjeti, za razliku od rajčice, išli u prilog, urodom tikvica svi su prezadovoljni. Štoviše, muku muče kako ih potrošiti, odnosno spremiti i uživati u njihovu okusu i tijekom hladnijeg dijela godine.
Kako se sve tikvice mogu pripremati, ali i spremiti za zimu donosimo u tiskanom izdanju aktualnog broja Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 1. rujna.