Svijet ruža, kraljice cvijeća

Ruže u punom cvatu

Najpoznatija je i najomiljenija ukrasna biljka na svijetu pa je zbog toga i prozvana kraljicom cvijeća. Razlog velike popularnosti ruža su raskoš boja i mirisa te velika mogućnost kombiniranja visina i oblika u vrtu.

Porodica ruža je jedna od najbogatijih biljnih vrsta – postoji oko 3.000 – 4.000 vrsta koje pripadaju toj porodici, a podijeljene su u 4 potporodice: Amygdaloideae, Maloideae, Rosoideae i Spiraeoideae.

Ruža ima drvenastu stabljiku prekrivenu gustim ili rijetkim trnjem koje može biti zavinuto ili ravno. Kora stabljike je crvene ili zelene boje. Listovi su nazubljeni i suprotno raspoređeni na stapkama, s jednim listom na vrhu. Mogu biti mat ili sjajni, zelene ili crvene boje.

Cvijet je dvospolan i sastoji se od pet duguljastih, zelenih i nazubljenih listića iznad kojih se nalaze latice ciklički poredane u nekoliko krugova (jedino kod botaničkih ruža čine jedan krug). Cvijet može biti pun, polupun i jednostavan. Kad je boja u pitanju, cvjetovi mogu biti bijeli, žuti, crveni, narančasti, ružičasti ili u različitim nijansama ovih boja, a mogu biti čak i dvobojni.

Izvor: vrtlarica.com

Ostavi komentar