STUDENI u znaku brkova i muškog zdravlja

brkovi-10
U studenom se puštaju brkovi različitih oblika i veličine

Studeni je mjesec u kojem se posebna pažnja posvećuje zdravlju muškaraca. To je i mjesec koji obilježava pokret ‘Movember’ kojemu je cilj informirati muškarce o bolestima koje ih pogađaju i zbog kojih često umiru mladi. Movember se obilježava simboličnim puštanjem brkova.

Pokret je 2003. godine potaknula australska nevladina organizacija ‘Movember Foundation’. Ovo seprometnuo u globalni pokret, a cilj mu je do 2030. godine za 25 posto smanjiti broj muškaraca koji prerano umiru. U 13 godina otkad je osnovana, organizacija je provela više od 1.200 projekata kojima pomažu muškarcima da žive duže i sretnije.

Muškarce tako informiraju o raku prostate i testisa te psihičkom zdravlju i prevenciji samoubojstava. Rak prostate najzloćudniji je oblik bolesti koja pogađa mušku populaciju. Prepoznati se može po češćem mokrenju ili zadržavanju urina, boli pri uriniranju, poteškoćama pri postizanju erekcije, smanjenom količinom ejakulata, bolnom ejakuliranju te prisutnosti krvi u urinu ili sjemenu.

Rak prostate uspješno se liječi detektira li se u početnoj fazi. Najčešće se otkrije da je rak lokaliziran, odnosno ograničen na prostatu ili blago proširen. Iz toga razloga, ranom dijagnostikom moguće je prevenirati pogoršanje bolesti. Stopa preživljavanja muškaraca kojima je rak prostate otkriven u ranoj fazi iznosi 99 posto kroz petogodišnji period.

 

Ostavi komentar