SRETAN IMENDAN svim Vesnama: Osobe koje nose ime značenja svjetlost, proljeće, svitanje!

Na prvi dan proljeća 21. ožujka imendan slave Vesne. U staroslavenskoj mitologiji Vesna je božica proljeća, a njezino ime znači ‘proljeće’, ‘ mladost’, a veže se i uz druge lijepe pojmove.

Vesnama je imendan lako zapamtiti upravo zato jer se slavi na prvi dan proljeća. Nekoliko je tumačenja porijekla imena Vesna, ali sva imaju slična značenja. Pretpostavlja se da je ime Vesna izvedeno iz indoeuropskog korijena vesr, čije je značenje ‘svjetlost’, ‘proljeće’, ‘svitanje’.

Postoje pretpostavke i da je ovo ime poteklo iz staro-indijskog jezika, od riječi vas, koja se pak odnosi na ‘svjetlost’, ‘svjetlinu’, ‘dan’, ‘jasnoću’. Prema nekim smatranjima ime Vesna izvedeno je iz riječi vjesnik koja označava onoga koji najavljuje dolazak proljeća, radosti i sunca.

Ako se uzme u obzir i rusko porijeklo imena Vesna, onda ono znači ‘mladost’, ‘radost’ ili ‘nesputana ljepota’.

Kada neka djevojčica dobije ime Vesna, smatra se da će u životu biti sretna, vedra, razdragana, poletna, vedrog duha i čistog srca. Vesne također predstavljaju oličenje topline i svjetlosti.

Mitološka božica Vesna imala je veliko značenje i zato jer je pobjedom nad moranom, donosila (budila) novi život.

Poznate žene iz hrvatskog javnog života koje nose ime Vesna su pjesnikinja Vesna Parun, liječnica Vesna Bosanac, pjevačica Vesna Pisarović, pjesnikinja Vesna Krmpotić i modna dizajnerica Vesna Pretković (Sposa), piše zadovoljna.hr.

 

Ostavi komentar