RJEŠENJE PROBLEMA Kako se nositi s arogantnim ljudima

Ilustracija Foto: Pixabay

Svi smo se u životu imali prilike susresti s nekom arogantnom osobom čiji su nas komentari ”izbacili iz takta”. Zajedljivi i zlobni komentari ponekad nam se toliko urežu u pamćenje da o njima razmišljamo danima, analiziramo situaciju i zapravo štetimo sami sebi, piše Klikaj.hr

Sljedeći put kad budete pričali s nekim kome je jedini cilj poniziti vas i biti bezobrazan, reagirajte odmah. Iste sekunde čim vam ta osoba kaže nešto u svom stilu, ”spustite” joj na fin način i sigurno će ostati bez teksta.

Donosimo nekoliko prijedloga kako komunicirati s arogantnim ljudima punim predrasuda:

  1. Pitajte ih što ih je nagnalo da vam kažu to što su vam rekli – tako će početi razmišljati o tome što su uopće rekli, racionalno sagledati svoj bezobrazan komentar i uvidjeti koliko je zapravo negativan.
  2. Recite im ”Wow, to boli!” – malo tko uživa nanositi bol drugima tako da će ova rečenica arogantnu osobu navesti da preispita svoje ponašanje.
  3. Predložite im da prije kritiziranja drugih uzmu u obzir sebe – nitko nije savršen i ljudima koji su skloni kritizirati druge to treba posebno naglasiti.
  4. Upozorite ih da svatko ima svoje mišljenje o pojedinoj temi – arogantnim ljudima potrebno je objasniti da ne dijele svi njihovo mišljenje jer sami to ne shvaćaju. Također, nužno im je objasniti da nisu uvijek u pravu.
  5. Potaknite ih da vam razumno objasne zašto smatraju da su bolji od nekog drugog – na taj će način ljudi skloni predrasudama početi razmišljati o tome zašto smatraju da su bolji od drugih i vrlo vjerojatno shvatiti da, objektivno ,zapravo uopće nisu bolji od drugih. Bit će im neugodno i ušutjet će.
  6. Pitajte ih jesu li zaista htjeli biti toliko arogantni u komunikaciji – dajte im do znanja da smatrate da su možda imali najbolje namjere, ali su, eto slučajno, ispali jako arogantni. Na taj ćete im način ponuditi ”bezbolan” izlaz iz njima neugodne situacije i dati im do znanja da njihovo ponašanje ne podupirete ni na koji način.
  7. Kad su previše arogantni, jednostavno im recite da je razgovoru došao kraj – ponekad je u verbalnom konfliktu s arogantnom osobom teško išta reći i takve osobe rijetko pokazuju razumijevanje tako da je zapravo puno lakše reći im da uopće ne želite komunicirati s njima niti vam je njihovo mišljenje važno.

Rezultat će biti takav da ćete arogantnu osobu potaknuti da razmišlja o načinu na koji postupa, propitkuje svoje metode i, a u najboljem slučaju, da uvidi da njeno ponašanje i način komunikacije nisu prihvatljivi.

Ostavi komentar