BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA za Hrvatsku za 10. – 13 kolovoza: Čuvajte se vrućina!

zabavni park20

Subota, 10.8.2019. Velik dio Hrvatske će zahvatiti toplinski val koji će remetiti osobito spavanje i odmor u noći sa subote na nedjelju. Bit će najintenzivniji na Jadranu gdje će biometeorolške prilike stoga biti nepovoljne. Preporuča se već danju zaštititi boravišne prostore od prevelikog zagrijavanja i rashlađivati ih, a kroničnim bolesnicima se preporuča terapija prilagođena težim vremenskim uvjetima. U unutrašnjosti Hrvatske će još uvijek prevladavati razmjerno povoljne do povoljne biometeorološke prilike, no preporuča se zaštita od UV zračenja i izbjegavanje izlazaka u najtoplijem dijelu dana.

Nedjelja, 11.8.2019. Utjecaj toplinskog vala će se pojačati u odnosu na prethodni dan i proširiti na cijelu zemlju. Dok će u unutrašnjosti Hrvatske on predstavljati umjerenu opasnost za zdravlje, na Jadranu i u dalmatinskom zaleđu će toplinski val biti velika opasnost za zdravlje. Preporuča se izbjegavati izlaske i napore u najtoplijem dijelu dana, rashlađivati boravišne prostore,učestalije se odmarati, uzimati dovoljno tekućine i laganu hranu, a kroničnim bolesnicima prilagoditi terapiju težim vremenskim uvjetima.

Ponedjeljak, 12.8.2019. Toplinski val će dosegnuti svoj vrhunac u cijeloj zemlji, te će u unutrašnjosti Hrvatske predstavljati veliku, a na Jadranu i u dalmatinskom zaleđu vrlo veliku opasnost za zdravlje. Stoga se preporuča ne izlaziti i više se odmarati u najtoplijem dijelu dana, rashlađivati boravišne prostore, nostiti laganu i široku odjeću, uzimati dovoljno tekućine i laganu hranu, kroničnim bolesnicima prilagoditi terapiju teškim vremenskim uvjetima, te poduzimati i ostale mjere za zaštitu od vrućine koje se mogu naći na stranici DHMZ-a u rubrici posebnih prognoza – upozorenja na toplinske valove.

Utorak, 13.8.2019. Na Jadranu će se zadržati podjednaka, vrlo velika opasnost od toplinskog vala kao i prethodnog dana, dok će u unutrašnjosti Hrvatske ostati podjednako noću, a manje opasno danju. I dalje se preporuča ograničavanje izlazaka i zaštita od UV zračenja u najtoplijem dijelu dana, učestalije odmaranje, nošenje prozračne i široke odjeće, uzimanje dovoljno tekućine i lagane hrane, te ostale mjere za zaštitu od vrućine koje se mogu naći na stranici DHMZ-a u rubrici posebnih prognoza – upozorenja na toplinske valove.

izvor: meteo.hr

foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar