Pripremite sami mirisna eterična ulja za vaš dom

wellness-
Foto: pixabay

Eterična ulja daju biljci miris. Unatoč imenu, eterična ulja nisu ulja- kap ne ostavlja trag na papiru. To su hlapljive tekućine koje se isparavaju na normalnoj temperaturi zraka iz sićušnih žlijezda i dlačica na listovima, stabljikama, cvjetovima, sjemenkama, plodovima i dr. organima. Neke biljke primjerice ruža, sadrže eterična ulja u cvjetovima, druge, poput matičnjaka u listovima.

Narančino stablo sadrži tri različita eterična ulja: u cvjetovima (neroli), listovima (petitgrain) i u kori plodova (narančino ulje). Analiza kromatografijom otkrila je da primjerice ulje paprene metvice osim 50 % metanola koji metvici daje miris, sadrži još 98 drugih sastojaka. Eterična ulja cvjetova sastoje se od nekoliko stotina sastojaka

Eterična su ulja topiva u masnoći, povrtnim i mineralnim uljima, te u alkoholu. Većina se ne otapa u vodi, ali se otapaju neki njihovi sastojci. Primjerice, najmirisnije molekule rižinih i narančinih cvjetova otapaju se u vodi. Parna destilacija najčešći je način dobivanja, a katkad se u postupku uzimaju hlapljivi sastojci i alkohol.

Još uvijek se nekoliko nježnih cvjetnih mirisa dobiva starim načinom maceracije latica u masnoći, eterično ulje narančine kore dobiva se prešanjem – istiskivanjem, što danas rade strojevi, dok se to prije obavljalo ručno. Na kvalitetu eteričnih ulja utječe tlo, klimatski uvjeti i, svakako, vrijeme i način branja. Neka se ulja mogu razrijediti ili pomiješati.

Eterična ulja i ekstrakti najviše se koriste u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Rabe se u aromoterapiji i biljnoj medicini. Mogu se umasirati u kožu, uporabiti u oblozima ili u kupkama. Katkad se uzimaju za poboljšanje okusa hrane, ali u vrlo malim količinama. Češće se u kulinarstvu koristi cijela biljka ili njezini dijelovi.

Eterična ulja su koncentrirane supstancije, pa ih za unutarnju primjenu valja uzimati u strogo kontroliranim dozama. Za izvanjsku primjenu, moraju se razrijediti u temeljnom ulju.

Udisanje eteričnih ulja ima terapeutski učinak jer istog časka djeluje na raspoloženje. To možete provesti s pomoću vaporizatora ili možete na rupčić nakapati nekoliko kapi ulja i staviti ga ispod jastuka, ili ih možete umiješati u potpuri s cvijećem i biljem.

Protiv depresije, tjeskobe i živčane napetosti uzmite eterično ulje smole, jasmina, nerolija, ruže. Ulje od kamilice, borovice, lavande i mažurana djeluje umirujuće i protiv nesanice. Ulje cedra, matičnjaka i paprene koprive djeluje protiv stresa i šoka, a protiv mentalnog umora i letargije koristite ulje od bosiljka, crnog papra, ili bora.

Ostavi komentar