Pisanice obojene ljuskom luka, špinatom, kavom, borovnicom…

farbanje jaja msubotica21
Farbanje jaja u Maloj Subotici

Svima nam je više dosta i korone i maski i epidemioloških mjera. Ali i to ima neke prednosti. Imamo više vremena posvetiti se svojim hobijima, svojoj obitelji a ovih dana i ukrašavanju doma uz sutrašnji blagdan Uskrsa. Samim time, mnogi su se već primili ili će se tek sada baciti na izradu pisanica.

farbanje jaja msubotica01

A nema boljega i ljepšega od pisanica izrađenih vlastitom rukom i obojenih materijalima koji su oko nas. Drugim riječima, onako kako su to nekada radile naše bake i mame.

Prvi korak je priprema jaja. Naime, kako bi se spriječilo pucanje ljuske tijekom kuhanja preporuka je izvaditi ih iz hladnjaka i ostaviti sat-dva na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme mogu se pripremiti “boje” za bojenje koji se dodaju u vodu u kojoj će se jaja kuhati. Najpopularnije su svakako ljuske crvenog luka za bakrenu boju, blitva, špinat ili kopriva za zelenu boju, kava, crni čaj ili kora od hrasta ljusku boje za smeđu boju….

Boja lavande: sok od crnog grožđa

Ljubičasta: čaj od hibiskusa, crveno vino

Plava: zrna borovnice, aronije, listovi crvenog kupusa

Žuta: kora od limuna, čaj od kamilice, kurkuma

Narančasta:paprika, čili u prahu

Roza: sok od brusnice

Crvena: sok od cikle, kompot od trešnje

Crna: bobice bazge, čađa

Jaja se dakle stave u posudu za kuhanje i to u hladnu vodu u količini tek da ih prekrije. U vodu se dodaje i žličica octa. Ovisno o željenoj boji potom se dodaju spomenuti prirodni sastojci.

Kad vode provrije, smanji se temperatura i sve se lagano kuha 20-tak minuta. Za završni “tač” pisanice se premažu slaninom ili uljem kako bi imala sjajan izgled.

Pisanice ne moraju biti jednobojne. Na jaja možete prije kuhanja staviti djetelinu, list ili drugu biljku i sve to pričvrstiti u materijal ženskih najlonki. Ostat će lijepi mozaik otiska bilja.

Prirodno obojana jaja mogu se i strugati, oslikati, ukrasiti po želji. Mogu se uvaljati i u mak, kukuruzno brašno, kašu….Jednom riječju, ideja je puno i samo se prepustite mašti.

Ostavi komentar