No kill Hrvatska: Izglasan novi Zakon protiv ubijanja životinja u skloništima!

Sklonište za napuštene životinje 'Prijatelji'
Sklonište za napuštene životinje 'Prijatelji'

Zastupnici su u Hrvatskom saboru izglasali dugoočekivani novi Zakon o zaštiti životinja. Kako piše zdravakrava.24sata.hr, Zakon uvodi mnoge zabrane zlostavljačkog postupanja prema životinjama.

Među njima je i trajno vezanje pasa, nastup životinja u cirkusima, zatočavanje medvjeda i dupina, spolni odnos sa životinjama, čupanje perja živoj peradi, prodaja pitomih vretica u trgovinama, bacanje petardi na životinje, držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima i u svrhu prikazivanja javnosti, usmrćivanje pasa i mačaka u svrhu proizvodnje hrane i drugih proizvoda i djelomična zabrana korištenja kopitara za izvlačenje drva iz šume.

Županije će morati izgraditi sklonište za napuštene životinje u kojima će se trebati osigurati trajna sterilizacija pronađenih pasa i mačaka te označavanje i registracija mačaka. Trajnu sterilizaciju moći će propisati i ministar i jedinice lokalne samouprave u područjima s velikim problemom napuštenih životinja, a veterinarski inspektor pojedincima koji ne zbrinjavaju mladunčad svojih kućnih ljubimaca. Provedbi Zakona i smanjenju broja napuštenih životinja pridonijet će i odredba koja propisuje rok za kontrolu mikročipiranja pasa, kao i uspostava jedinstvenog informacijskog centra za evidentiranje izgubljenih i napuštenih životinja, a pomoći će i organiziranje koordinacijskih radnih skupina u općinama i gradovima koje će poticati udomljavanje pasa iz skloništa, mikročipiranje, kastraciju i educirati o napuštenim životinjama. Županije će na temelju toga donositi Program kontrole populacije napuštenih pasa. Maloljetnici ne mogu udomljavati životinje iz skloništa, čime se prevenira napuštanje.

Prihod od novčanih kazni ide jedinicama za zbrinjavanje napuštenih životinja Iako je nadležnost za provođenje Zakona na komunalne redare prebačena još 2013. godine, sada se bolje definiraju njihove ovlasti pa oni mogu provjeriti uvjete držanja kućnih ljubimaca, očitati mikročip, podnijeti kaznenu prijavu ili optužni prijedlog te obavijestiti veterinarskog inspektora, a prihod od novčanih kazni koje naplate ide jedinicama lokalne samouprave za zbrinjavanje napuštenih životinja.

Konačno se ispravlja nepravda i regulira kaos koji već desetljećima vlada u prodaji kućnih ljubimaca te velik problem crnoga tržišta i tzv. štancera jer Zakon propisuje da se odsad mora registrirati svatko tko ima jednu ili više ženki za uzgoj i prodaju kućnih ljubimaca, što je iznimno važno. Također, pri oglašavanju pasa u svrhu prodaje ili promjene vlasništva mora se objaviti broj mikročipa psa i broj mikročipa majke psa. Pozitivna novost je i da se nakon korištenja u pokusima životinje prije usmrćivanja moraju ponuditi na udomljavanje. Jedinica lokalne samouprave mora financirati pružanje pomoći ozlijeđenoj životinji ako se ne zna tko ju je ozlijedio, što je dosad bio velik problem pri nalasku ranjene životinje. Povijesno postignuće Iz udruge Prijatelji životinja poručuju kako je ovo povijesno postignuće i da Hrvatska slavi jer postaje država bez ubijanja životinja u skloništima.

– Iako novi Zakon donosi mnoge pozitivne novosti i razloge za slavlje, pravi posao svima tek predstoji, a to je provedba Zakona i daljnje unaprjeđenje zaštite svih životinja. Prijatelji životinja zahvaljuju svim građanima, institucijama i političarima koji su podržali dobre odredbe koje donosi novi Zakon o zaštiti životinja te Saboru koji je izglasavanjem ovoga zakona na najbolji način obilježio Međunarodni dan zaštite životinja. Prijatelji životinja na današnji Međunarodni dan zaštite životinja pozivaju sve da se zauzmu za životinje udomljavanjem umjesto kupnje, prijavljivanjem zlostavljanja i zanemarivanja životinja, veganskom prehranom, nošenjem odjeće i obuće od neživotinjskih materijala, korištenjem proizvoda koji nisu testirani na životinjama te da i na druge načine budu aktivni za životinje – poručuju iz udruge.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar