Što kupiti: pametnu narukvicu ili pametni sat?

Tehnologija je napredovala strelovito. Danas tako imamo gadgete za razne primjene svih veličina, oblika i funkcionalnosti. Kao što su brzo svi ti uređaji došli na scenu, podjednakom brzinom mogu nas i pomalo zbuniti. Sada postoji već pregršt pametnih satova, narukvica, naočala, prstenja pa čak i odjeće. Ipak, u toj kategoriji “pametnih” stvari, najpopularniji su ipak pametni satovi i pametne narukvice.

Budući da oba uređaja zapravo nosite oko ruke, zbunjujuće je ponekad razlikovati ih i doći do optimalnog izbora za sebe jer ponekad oboje obavljaju čak i iste funkcije.

Nošenje

Ako ste vidjeli ili nosili pametne satove i pametne narukvice, sasvim sigurno ste došli do zaključka da su jako slični. Oba uređaja uglavnom mogu mjeriti vrijeme, imaju ugrađene razne senzore za fitnes te mogu biti usklađeni s vašim pametnim telefonom. Glavna razlika je uglavnom u izgledu, dimenzijama i nekim od složenijih funkcija.

Pametni satovi standardno imaju veći zaslon od pametnih rukavica. Također, zasloni pametnih satova zapravo su touchscreenovi pa tako možete uređaj kontrolirati poput svojih pametnih telefona – dodirom prsta. Pametne rukavice uglavnom još uvijek koriste tipke budući da bi vrlo teško bilo navigirati dodirom zaslona zbog same veličine istog. Na kraju, pametni satovi imaju zaslone u boji dok je većina zaslona na pametnim narukvicama uglavnom jednobojna.

Glavna primjena

Pametne narukvice primarno su dizajnirane kao gadget koji sportašima omogućava pratiti svoje trenutno tjelesno stanje te im pomaže da paze prvenstveno na svoje zdravlje. Pametni sat će najčešće imati većinu opcija koje imaju i pametne narukvice te će uz to neki od njih imati i opciju dodavanja SIM kartice, spajanja na WiFi, obavljanja poziva te fotografiranje ugrađenom kamerom.

Što zapravo želite koristiti?

Možda i najvažniji kriterij kada odlučujete što zapravo kupiti jest onaj koji vas pita što vam zapravo treba i koliko ćete to koristiti. Koliko vam je zapravo potreban pametni sat ako već posjedujete mobitel i budući da je njegova cijena ipak nešto veća od pametne narukvice, isplati li se više imati ga. Ako ste prvenstveno zaljubljenik u fitnes, odgovor je prilično jasan: narukvice su ipak bolji odabir. Ako ste zaljubljenik u tehnologiju i volite biti u trendu te imati najbolje stvarčice, tada je sat vaš pravi odabir.

Ostali kriteriji

Dotaknuli smo se i faktora cijena pojedinih uređaja i teško je zanemariti ipak taj izuzetno važan aspekt pri donošenju odluke. Kao što smo i rekli, pametni satovi su nešto skuplji od pametnih narukvica, ali i cijena varira ovisno o tome koji je proizvođač te koja je funkcionalnost uređaja. Važno je naći optimalno rješenje za sebe.

Životni vijek baterije također je važan kriterij pri odabiru pa je tako svima nama poželjno da naši uređaji mogu raditi što je duže moguće kod samo jednog punjenja baterije. Ovdje veliku prednost imaju narukvice budući da u prosjeku njihove baterije mogu jednim punjenjem trajati od 2 do 5 dana, dok ćete sat najčešće morati puniti svakodnevno, ovisno o tome koliko ga koristite.

Zaključak

Ako tražite nešto moderno i u toku s tehnologijom, a cijena vam ne predstavlja problem, definitivno kupite pametni sat. S druge strane, ako ste sportski tip osobe koji voli zdrav život i tjelovježbu, pametne narukvice su odabir za vas. Na kraju, odluka je ipak vaša i samo vaša. Svakako se referirajte na razne izvore i istražite tržište i cijene jer ipak se radi o odluci koju morate donijeti vi sami.

Ostavi komentar