Karmela iz Vitala: Kako njegovati suhu kožu za vrijeme niskih zimskih temperatura?

karmela vital

Tijekom zimskih mjeseci većina ljudi se žali na suhoću kože popraćenu nelagodnim svrbežom i peckanjem. Što se s njom događa, pogotovo za hladnijeg i suhog vremena?

Vanjski sloj epidermisa nas štiti od štetnih vanjskih utjecaja poput bakterija, naglih temperaturnih promjena i zagađenja iz okoliša.

Kako bi stratum corneum pravilno zaštitio tijelo, mora biti elastičan i fleksibilan, što je moguće samo ako je koža dovoljno hidratizirana. Nažalost, svakodnevno putem kože prirodno gubimo oko pola litre vode. U ekstremnim zimskim uvjetima suh i hladan zrak doslovno isisava vlagu iz kože. Pojavljuje se crvenilo, koža se suši, svrbi i pecka. Pad razine vlage u koži pokreće još jedan negativan proces – smanjenje razine zaštitnih lipida. Proces može biti i obrnut: gubitkom zaštitnih lipida pojačano gubimo vlagu iz kože, te ona postaje i suha i dehidrirana.

Stoga je iznimno važno da sami ne pogoršavamo stanje nepravilnom njegom i dodatnim izlaganjem negativnim čimbenicima.

Česte greške koje ne bismo smjeli raditi:

▪ predugo umivanje i tuširanje, naročito u vrućoj vodi

▪ korištenje isušujućih sapuna i deterdženata (krivi pH)

▪ zaboravljanje zaštitnog faktora

▪ smanjeni unos tekućine u odnosu na ljeto

Što bismo trebali raditi da zimi ublažimo negativan utjecaj:

▪ izbjegavati nagle temperaturne promjene

▪ nanositi hidratantnu kremu nekoliko puta tijekom dana

▪ koristiti hidrantantne sprejeve bogate humektansima

▪ jednom tjedno staviti hranjivu i hidratantnu masku

▪ češće raditi eksfolijaciju

Koji su sastojci u proizvodima za njegu kože neophodni kako bi se održala njena vitalnost i barijerna funkcija epidermisa i u najekstremnijim zimskim uvjetima?

HUMEKTANSI – tvari koje vežu vlagu na sebe. Potražite kreme koje sadrže ureu, glicerin, sorbitol, propilen glikol, natrijev hijaluronat, alfa-hidroksilne-kiseline…

EMOLIJENSI – tvari koje omekšavaju i zaglađuju kožu, podmazuju je i čine fleksibilnijom i sjajnijom. Najbolji su izbor proizvodi poput onih koji sadrže ulje jojobe, masline, shea ili kakao maslac, izopropil palmitat…

OKLUZIVNI SASTOJCI – stvaraju dodatni „zaštitni film“ na površinskom sloju kože i sprječavaju gubitak vlage iz epidermisa, ali i iz dubljih slojeva kože. Pri izboru preparata treba izbjegavati derivate nafte poput parafina, vazelina i mineralnih ulja koji su komedogeni. Suvremena kozmetika nudi skvalene iz masline, propilen glikol, pčelinji vosak, ulje masline, suncokreta, jojobe, noćurka, boražine, sjemenki grožđa…

CERAMIDI – barijerni lipidi u epidermisu. Kod problematičnih stanja poput ekcema razina ovih zaštitnih lipida je jako niska. Imaju iznimno važnu ulogu u prevenciji suhoće kože.

KOLOIDNA ZOB – obnavlja narušenu barijeru i smiruje oštećenu i nadraženu kožu.

ALOE VERA – kraljica klasične ali i najsuvremenije kozmetike s više od 200 aktivnih sastojaka iznimna je i u hidrataciji kože.

Kako je bez unutarnje potpore hidratacija kratkotrajna, u sljedećem prilogu više o proizvodima (Nutrikozmetika) koji djeluju na probleme kože upravo ondje gdje nastaju – duboko u stanicama.

 

Ostavi komentar