Karmela Bali Međimurec: Starenje kože zaustavite adekvatnom zaštitom od sunca

karmela bali međimurec

Što sve utječe na starenje kože?

Osim unutarnjeg starenja kože, vanjski čimbenici koje utječu su izvori ultraljubičastoga zračenja – sunce, zasloni monitora i pametnih telefona, zagađen zrak, dim cigareta, nepravilna prehrana, stres, nedostatak sna. Vanjski čimbenici doprinose starenju kože više od 80%, što je dobra vijest jer ih možemo spriječiti i znatno produljiti mladolik izgled kože. Uz učinkovitu zaštitu od UV zračenja, zdravu prehranu, dovoljno sna i fizičku aktivnost, važno je u organizam unositi i dovoljne količine antioksidansa i primjenjivati antioksidanse u pripravcima koje nanosimo na kožu, kako bismo minimalizirali oksidativni stres kojem je koža izložena.

Što učiniti s lošim tenom unatoč njezi i minimalnim štetnim utjecajima?

Za oporavak kože od oštećenja nastalih UV zračenjem, uključujući i dugogodišnjom njegom neprikladnim proizvodima, važno je razumjeti da se radi o oštećenoj barijeri kože te kroničnoj upali koju podržava dehidracija, sebum i oksidativni stres. Zato je važno početi redovito čistiti i pripremati kožu za njegu kako je prethodno opisano. Potom slijedi plan primjene proizvoda koji će kožu stabilizirati i pomoći joj da se oporavi. Najučinkovitije je provesti generalni oporavak kože topikalnom primjenom retinoične kiseline – tretinoinom (sintetski oblik vitamina A) u trajanju od 5 mjeseci, a paralelno s time primjenjivati proizvode koji sadrže jake antioksidanse i protuupalne sastojke kao što su alfa-lipoična kiselina, vitamini C (L-askorbinska kiselina), E (tokoferol), i B3 (niacinamid), resveratrol, kao i neizbježnu hijaluronsku kiselinu koja u obliku natrijevog hijaluronata ima sposobnost prodora u duboke slojeve kože, gdje potiče hidrataciju i djeluje protuupalno.

Kako riješiti najteže oblike oštećenja kože?

Za najteže oblike oštećenja koža i upalne bolesti kao što su rozaceja i akne, potrebno je ponekad provesti i sustavno liječenje uzimanjem kapsula izotretinoina, također sintetskim oblikom vitamina A koji djeluje protuupalno i regulira rad žlijezda lojnica, u trajanju od oko 5 mjeseci. S obzirom na to da se problemi s kožom javljaju u generativnoj dobi žena, važno je naglasiti da su proizvodi s retinolom i retinoičnom kiselinom strogo zabranjeni tijekom trudnoće, obzirom na dokazano teratogeno djelovanje, te je za njihovu primjenu izrazito važna prava indikacija, dobra edukacija o njihovom korištenju i kontrola dermatologa.

Ostavi komentar