Međimurska zemlja rodila kolumbijsku kavu

kava
Sandra Horvat već tri godine uzgaja svoj grm kave

Granadilo, papaja, mango, marakuja, avokado, liči i kava, egzotične su biljke koje rastu u teglama Sandre Horvat iz Pribislavca kao da su naše autohtone međimurske kulture. Istina, naša vrtlarka ili voćarka, čovjek ni ne zna kako bi je nazvao, agronomka je po struci i široj je javnosti poznata i kao proizvođačica povrća a jedno vrijeme i predsjednica Udruge povrćara Međimurja.

Da je zaljubljenica u bilje, a ništa manje ne može se reći ni za supruga Damira, vidi se već na samom ulasku u dvorište njihove obiteljske kuće. Prvo što pada u oči je veliko stablo ginka a potom i krošnja kakija koja je trenutno prepuna narančastih plodova. U plastenicima zimuje limun, mandarina i naranča, citrusi prepunih plodova koji za Međimurje više i nisu previše interesantni budući da ih ima praktički svaki ljubitelj bilja.

No, ono što nas je posebno privuklo u njenu kuću je kava koja stasa već treću godinu i ove je sezone po prvi puta cvjetala i rodila plodovima. Doduše, grm ima svega 8 tamnocrvenih plodova nalik na višnje.

– I sama sam se iznenadila kad sam vidjela cvjetove i potom i plodove, ističe naša Sandra Horvat. Nisam mogla vjerovati da će biljka preživjeti a kamoli dati plodove.

Kako njoj je to uspjelo i kako njeguje svoj grm kave donosimo u tiskanom izdanju naših novina.

Ostavi komentar