Mahunarke 10. veljače imaju svoj dan, pripremite ih za ručak u tu čast

Svjetski dan mahunarki se obilježava svake godine 10. veljače, te prepoznaje važnost mahunarki (slanutak, suhi grah, leća, suhi grašak i lupina) kao globalno važne hrane.

Proglasila ga je 10. veljače 2018. godine Generalna skupština UN, te se obilježava od 2019. godine. Cilj ovog dana je podići svijest o prehrambenim blagodatima mahunarki kao dijelu održive proizvodnje hrane s ciljem povećanja sigurnosti hrane i prehrane. Tim danom se također želi ukazati priznanje uloge koje mahunarke imaju u postizanju Ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals), programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030.
Zrna mahunarki imaju niži ugljični otisak od većine hrane jer im je potrebna mala količina gnojiva. Također imaju nizak vodeni otisak jer su prilagođene polusušnim uvjetima i mogu lakše podnijeti stres uzrokovan sušom. No nije stvar samo u faktoru održivosti; mahunarke su jeftine, lako se čuvaju, vrlo su hranjive, a njihova sposobnost da poboljšaju tla bila je ključna u poboljšanju poljoprivrednih tehnika u ruralnim područjima s niskim prihodima.

Ukratko, sve više stanovništva svijeta moglo bi se održivije i bolje hraniti povećavši udio mahunarki u prehrani.

Ostavi komentar