Mačke su dobro društvo, posebno ženama

mačor bećar1
Mačke mogu pomoći u održavanju razine stresa

Svi oni koji su otvorili vrata svoga doma mački, vrlo brzo postaju zaljubljenici u tu životinjsku vrstu i ne trebaju im baš nikakvi argumenti za to da je suživot s njima koristan za čovjeka. Ako, pak, mislite da ste ‘tip za psa’, ili ste vječiti skeptik, trebate znati da postoje i znanstveni dokazi da mačke općenito mogu pozitivno utjecati na kvalitetu čovjekovog života i njegovo zdravlje, prenosi 24sata.hr

1. Mačke su dobro društvo, posebno ženama

Studija koju su proveli austrijski znanstvenici pokazala je da mačke mogu biti podjednako simpatične i druželjubive te ugodne za suživot kao i njihovi ‘kolege’ psi, no to češće pokazuju ženama. U  jednom istraživanju znanstvenici su promatrali 41 mačku i njihove obitelji i pokazalo se da su puno veće šanse za to da će se mačka povezati i skočiti u krilo ženama, nego muškim članovima obitelji.

2. Pomažu u potrazi za partnericom

Evo argumenta za muške samce: Ako imate poteškoća s tim da pronađete odgovarajuću partnericu, prepustite to – mački. Prema istraživanju koje je proveo vodeći istraživač kućnih ljubimaca i psiholog dr. June McNicholas, čak 82 posto žena privlačnijima smatra muškarce koji vole životinje, a više od 90 posto žena bez partnera smatra da su muškarci koji vole mačke brižniji i pažljiviji.  

3. Korisne su za zdravlje srca

Mačke mogu pomoći u održavanju razine stresa i zdravlju srca. Studija koja je trajala deset godina pokazala je da vlasnici mačaka imaju manji rizik od smrti zbog  kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s ljudima koji ne posjeduju mačku. Budući da se mačke rado maze i sjede vam u krilu, već i češkanje mace može pomoći da se smanji razina stresa te uspori rad srca i snizi krvni krvni tlak. 

4. Njihovo predenje ima iscjeljujući učinak

Mačje predenje je puno više od onoga što mislite: To može biti znak macinog zadovoljstva, ali i znak da ju nešto boli, no može imati i terapeutske koristi za naše kosti i mišiće. Stvar je u frekvenciji njihovih vibracija, koje u frekvencijskom rasponu od 25-55 Hz  mogu poboljšati čvrstoću kostiju. Ove su vibracije korisne i za zacjeljivanje mekih tkiva, piše portal Canadian living.


Ostavi komentar