Ljubomora je glavni krivac za razaranje ljubavnih odnosa

Ilustracija

Ljubomora je vrsta straha ili složena, afektivna reakcija na zamišljenu ili realnu prijetnju da će voljena osoba biti izgubljena, u potpunosti ili nekom stupnju, piše portal mojezdravlje.net.

Najčešće se ljubomorom smatra osjećaj duševne boli onoga koji sumnja u osobu od koje traži vjernost. Ljubomora može vrlo lako razoriti naše obiteljske, prijateljske ili poslovne odnose ako postane dio naše svakodnevice.

Temelj ljubomore je strah. Strah da nismo ili da nećemo biti dovoljno dobri, strah da bismo mogli biti napušteni, iznevjereni i povrijeđeni. Zbog straha se ljudi zatvaraju u sebe, grade zidove te bježe od bliskosti, intimnosti  i prisnosti. Strah je iskonska suprotnost ljubavi koja podrazumijeva otvorenost uma i srca. Ljubav podrazumijeva povjerenje, dok strah, upravo obrnuto, podrazumijeva nepovjerenje.

Osoba koja osjeća ljubomoru je u strahu, a kao reakcija na taj strah u ponašanju se očituju ljutnja, bijes, tuga i mržnja. Reakcija na ljubomoru javlja se u četiri osnovna sklopa osjećanja i ponašanja: ljutnja-napad, mržnja-uništenje, tuga-povlačenje ili strah-ugađanje.

Ljutnja-napad je oblik rješavanja situacije u životinjskom svijetu, među djecom i u tradicionalnim društvima. Cilj je zastrašiti, otjerati ili poniziti rivala.

Mržnja-uništenje je oblik gdje se očituje destruktivno ponašanje koje ima za cilj uništenje  voljene osobe ili rivala. Istraživanja pokazuju da je oko jedne trećine svih ubojstava motivirano ljubomorom.

Tuga-povlačenje je jasan signal partneru da u toj situaciji treba preispitati svoje ponašanje. Kod pretjeranog očitovanja ovog načina ljubomore osoba može razraditi i strategiju samouništenja čija je poruka: ”Ako me još voliš, zaustavi me!”, a koje mogu kulminirati i pokušajem samoubojstva.

Strah-ugađanje je oblik čija je bit da osoba motivirana strahom od gubitka čini sve kako bi ugodila i zadovoljila voljenu osobu. Njeno ugađanje je poruka partneru koja pokazuje kako je osoba dobra i odgovarajuća za partnera i što bi on sve izgubio.

Ljubomora može lako postati destruktivna. Kako bi to izbjegli, pomaže prestanak traženja  “krivca” u drugoj osobi, kao i iskren razgovor s bliskim osobama. Može pomoći i razgovor s psihoterapeutom, no najviše koristi rad na sebi.

Najprije se moramo suočiti s vlastitim strahovima i prihvatiti da druga osoba nije naše vlasništvo, naš posjed i da nemamo nikakvo pravo terorizirati je u ime svog straha zapakiranog u “ljubav”.

 

FOTO: Livestrong.com

Ostavi komentar