Žene u preljubu
Žene u preljubu

Žene s povišenom razinom estradiola “hormona seksa”, sebe doživljavaju kao privlačne i sklone su flertu s nepoznatim muškarcima te je to jedan od najčeščih razloga zašto su neke žene sklone preljubu.

“Studija nudi nove dokaze da psihološki mehanizmi i dalje igraju ključnu ulogu u seksualnoj motivaciji i ponašanju žene”, tvrdi dr. Durante. Durante i Li su, zapravo, istraživali odnose između estradiola, “hormona seksa” koji luče jajnici a povezan je s plodnošću i seksualne motivacije. Anketirali su 52 studentice koje nisu koristile kontracepciju. Sudionice su bile stare između 17 i 30 godina.

Istraživači su, zatim, mjerili razinu hormona u njihovom organizmu tijekom tjedna ovulacijskog ciklusa, a zatim zatražili da svaka od žena ocjeni vlastitu fizičku privlačnost. Neovisni promatrači su, također procjenjivali njihovu fizičku atraktivnost.

Sudionice su također za vrijeme istraživanja odgovarale na pitanja što ih motivira na preljub. Ustanovljeno je da je razina estradiola kod žena tijesno povezan sa mišljenjem o vlastitoj fizičkoj privlačnosti. Žene s visokom razinom tog hormona također su pokazivale veliku spremnost na flert, ljubljenje i ulaženje u seksualne odnose s novim, do tada nepoznatim partnerom, ali nisu bile naročito sklone “seksu za jednu noć”. Međutim, razina estradiola bila je negativno povezan sa seksualnim zadovoljstvom koje ženi pruža stalni partner. “Naši nalazi pokazuju da žene s visokom razinom estadiola njihovi stalni partneri, rijetko seksualno zadovoljavaju zbog čega su vrlo lako spremne ‘utjehu i zadovoljstvo’ potražiti u zagrljaju drugog muškarca. Ipak, to ne znači da su sve žene s visokom razinom estradiola spremne za jednokratne seksualne avanture. Umjesto toga, opredjeljuju se za neku vrstu ‘serijske’ monogamije “, zaključila je Durantea u izjavi za Science.

Ostavi komentar