Kristina Gita Kavran iz Kagira centra zdravlja: Zašto ostajete u vezi koja nije zdrava?

kristina gita kavran

Osoba koja se pustila zarobiti u nezdravoj vezi je kao veliki neobrađeni kristal koji se korak po korak brušenjem, udaranjem, rezanjem u jednom trenutku oblikovao u nešto predivno, ali osoba koja ga je oblikovala u tom trenutku nije vidjela tu njegovu ljepotu i nastavila ga dalje brusiti, udarati, rezati sve dok od tog velikog kristala nije ostalo ništa osim jednog malo zrna koje samo što još ne ode u prašinu. Nažalost, ima puno veza u kojima je jedan od partnera upravo taj kristal, dok je drugi onaj koji oblikuje taj kristal.

Ljudi smo po prirodi takvi da nam se rijetko svidi ono što dobijemo i onda svim silama pokušavamo promijeniti što nam se ne sviđa, umjesto da smo uživali u ljepoti onog što imamo, odlučili smo tražiti mane i greške i s vremenom ih pronalaziti i tamo gdje ih ni nema. Trebamo naučiti prihvatiti i one sitne takozvane nesavršenosti, koje zapravo jesu savršene jer bez njih život bi bio dosadan i nezanimljiv. Nitko nije savršen, ali s druge strane mi baš jesmo savršeni, savršeni upravo takvi kakvi jesmo. Ako je nekome teško prihvatiti vas, stalno ima potrebu mijenjati vas, stalno vas koči i ne dozvoljava vam da budete ono što jeste, upitajte se ima li ta veza budućnost, i ako ima, kakvu budućnost vi vidite za sebe, ne za partnera. Jer ako ćete vi biti nesretni vjerujte, bit će nesretan i partner u toj vezi i svi oni oko vas. Može vam stradati zdravlje, posao…

Ako ustrajete u nezdravoj vezi, upitajte samog sebe jeste li možda ovisni o takvoj vrsti odnosa. Možda volite ulogu žrtve ili ipak želite nešto više. Razmislite o tome koju „smrt“ želite. Jedna je ostati u vezi u kojoj ćete biti žrtva, u kojoj ćete trpjeti da drugi pored vas bude sretan, u kojoj ćete šutjeti, postati nezadovoljni, frustrirani, i na kraju oboljeti, ili druga; otići iz veze na vrijeme, žrtvovati ljubav, sačuvati lijepe uspomene i ostati u dobrim odnosima kao prijatelji. Razmislite što dobivate i što gubite ako ćete ustrajati na takvom odnosu i što biste dobili ili izgubili kad bi iz takvog odnosa izašli.

Kad volimo na zdravi način, naš ego postaje manji u kontroli naših i tuđih života, postajemo više povezani s nekim dubljim istinama svog postojanja. Tada rastemo, jačamo i idemo prema naprijed, ali to uspijeva samo kada je to u vezi obostrano.

Dobivanje dubokog znanja i povezivanja s drugom osobom izazovno je, tako da prava ljubav raste i traži puno vremena i usmjerenog napora s mnogim pogreškama i oporavkom, puno učenja i veslanja na putu. To je uzbudljivo stanje, a nagrade su sjajne. Ali ako ne posvećujete tome dovoljno vremena ili razine predanosti ne postoje na obje strane, možda će biti moguće imati lijepu kratku vezu, ali neće biti moguće dugoročno razviti pravu ljubav!

Ostavi komentar