Klima uređaj ne može zamijeniti prozračivanje prostora umjesto otvaranja prozora

prozračivanje i klima
Nema prave svježine zraka u sobi, bez otvaranja prozora.

Stižu ljetne vrućine, a s njima i sparine kada žudimo za rashlađenim prostorima. Klima uređaji čine nam se kao spas. Otvoreni prozori i klima uređaji ne idu zajedno, to znamo. Ali ne zaboravimo da klima uređaji ne mogu zamijeniti prozračivanje prostora.

Klima uređaji rashlađuju zrak. Za prozračivanje je potrebno više puta na dan, posebice ujutro i kasnije navečer širom otvoriti prozore i pusti svježi zrak u sobe i za to vrijeme isključiti klimu. Na taj način ćete dobiti prozračen, a nakon toga i rashlađen prostor.

Što se tiče klima uređaja, najvažnije je redovno čistiti filtere, provjeriti je li sve u redu s odvodom, odnosno dovodom zraka, a to se odnosi i na vanjsku jedinicu kojoj grančice i lišće mogu ometati rad. Najbolje je da to prepustite ovlaštenom serviseru.

Nepravilan rad klima uređaja može uzrokovati rinitis, konjunktivitis, upalu uha, astmu, iritacije sluznice, glavobolje i umor, ali i u rijetkim slučajevima i zarazu legionelom.

Epidemilolozi nas i zbog haranja koronvirusa neprestano upozoravaju da prozračujemo prostore više puta na dan, uz ostale mjere zaštite, kao što je redovito i temeljito pranje ruku i držanje razmaka.

Ostavi komentar