Danas imendan slave Emilija, Suzana, Željko, Željka i Teodor

Prema katoličkom kalendaru danas, nedjelja 19. rujna, svoj imendan slave Emilija, Suzana, Željko, Željka i Teodor. Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Emilija je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od latinskog aemula što znači oponašajuća, koja se takmiči.

Suzana je žensko biblijsko ime (Šošana) i ima značenje lotosov cvijet. S druge strane, perzijsko ime za ljiljan je Sausan, a i na hebrejskom jeziku je veoma slično, ali ih ne treba miješati.

Ime Teodor potječe iz grčkog imena Theodoros. Theos znači Bog dok doron znači dar odnosno iz starohebrejskog Ionathan u značenju dar Božji. Po narodnoj tradiciji ime se nadjenulo djetetu kojeg su roditelji dugo i željno očekivali pa ima ga je napokon Bog dao na dar.

Željko je muško ime, dolazi od imenice želja. Skraćenica je imena Želimir. Najčešće se tumači kao prijevod latinskog imena Desiderius (u ženskom obliku Desideria), koje se zasniva na latinskoj riječi desiderium – želja, čežnja. Ženska verzija ovog imena je Željka.

 

Izvor: Knjiga imena

Ostavi komentar