Imendan danas slave Marina, Marija i Ida

Prema katoličkom kalendaru danas, ponedjeljak 8. svibnja, imendan slave Marina, Marija, Ida i Bratoljub. Svima koji slave želimo sretan imendan!

Ime Marina je žensko ime i potječe od latinskog oblika Marianus, a znači Marijin; skraćeno još i Marinus (Marin). Neki, doduše, Marianus i Marinus povezuju s latinskim riječima mare – more, marinus – morski, što je, gledano na kršćansko ozračje nastajanja imena u mnogo slučajeva (ali ne u svima) manje vjerojatno. Iz ovog imena izvedena su imena kao što je Marinela te drugi muški oblici kao što su Marin, Marinko i Marino.

Marija je biblijsko ime, Isusova majka. Upravo s obzirom na nju, Marija je stoljećima najraširenije ime u kršćanskim zemljama, s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima. Naš je oblik Marija prema latinskom izričaju: Maria. U izvornome hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje.

Ime Ida je nordijskog porijekla. Značenje imena dolazi od njemačkog imena Ida koje je nastalo od staronordijskog id što znači rad.

Bratoljub je prastaro slavensko ime. Nastalo je od riječi “brat” i riječi “ljubiti”, a odnosi se na dobrotu, brižnost prema bratu.

 

Izvor: Knjiga imena, Značenje imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE