Imendan danas slave Antun, Antonio, Antonia, Antonija, Ante, Martin, Martina, Marija, Marica i Jaroslav

Prema katoličkom kalendaru danas, utorak 24. listopada, imendan slave Antun, Antonio, Antonia, Antonija, Ante, Martin, Martina, Marija, Marica i Jaroslav.

Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Za ime Antun etimološki korijeni nisu jasni. Tumači kažu da je izvedenica od rimskog plemena Antonius, no time nije mnogo protumačeno. Kažu, korijen je imena vjerojatno još stariji, dolazi od etrurske riječi antenium, kojoj je značenje nepoznato! Ženski oblik ovog imena je Antuna. Ostali oblici ovog imena su: Toni, Antonio, Antonia, Antonijo, Antonija, Ante

Ime Martin je nastalo od latinskog oblika imena Martinus koje je izvedeno od Martius u značenju Martov, a Mars (u genitivu Martis) u starorimskoj je mitologiji bog rata. Doslovno prevedno, Martinus je onaj koji pripada Martu, Martov. Ženskom oblik imena je Martina. Skraćeni oblik ovog imena je Marto, Tino.

Marija je biblijsko ime, Isusova majka. Upravo s obzirom na nju, Marija je stoljećima najraširenije ime u kršćanskim zemljama, s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima. Naš je oblik Marija prema latinskom izričaju: Maria. U izvornome hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje. Marica je varijanta imena Marija.

Jaroslav je muško ime nastalo spajanjem riječi “jar” – bijes, jarost, ili “jara” što znači sunčano, vrelina i riječi “slava” koja se može odnositi na slavu, slavlje, ali i Slavene i pripadništvo slavenskim narodima. U tom smislu može se tumačiti dvojako: kao “bijes, jarost Slavena” – odnosi se na srčanost u borbi, ili kao “onaj koji slavi Sunce”, ili “osunčan slavom”.

 

Izvor: Knjiga imena, Značenje imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE