Danas je blagdan Velike Gospe: Imendan slave Marija, Marijana, Marijan i Mario

Prema katoličkom kalendaru danas, utorak 15. kolovoza, slavimo svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, odnosno, Veliku Gospu.

Današnji blagdan ujedno je i državni, a proštenja se danas slave u Pušćinama, Belici, Svetoj Mariji i Svetom Martinu na Muri. Imendan slave Marija, Marijana, Mario i Marijan. Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Marija je biblijsko ime, Isusova majka. Upravo s obzirom na nju, Marija je stoljećima najraširenije ime u kršćanskim zemljama, s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima. Naš je oblik Marija prema latinskom izričaju: Maria. U izvornome hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje.

Imena koja imaju isto, odnosno, slično podrijetlo kao ime Marija, su Marijana, Marijan, Mario…

Ime Marijana može biti spoj imena Marija i Ana, ali u stvarnosti ime je bilo korišteno već u Rimskom carstvu na latinskom ”Mariamne” koje dolazi od grčkog ”Miriamme”. Postoje dvije teorije o nastanku imena. Prva teorija kaže da ime potječe od hebrejskog Maryam, dok druga da potječe od egipatskog mry-ima što znači ”voljena” (mry) i Amon(ima), dakle ”voljena od boga Amona”. Navodno je druga teorija vjerodostojnija. Muški oblik ovog imena je Marijan. Drugi oblik ovog imena je Mariana, Marian, Mario.

 

Izvor: Knjiga imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE