Kako s korom banane prihraniti biljke

bababa
Ilustracija

Kora od banane vrlo je korisno gnojivo za unutarnje i vanjsko cvijeće, za sadnice povrća, ali i voća, donosi agroklub.com

Poznato je kako je banana najveći izvor kalija u prehrani ne samo ljudi već i biljaka. Kalij u biljci ima značajnu ulogu u aktivaciji enzima i regulaciji propusnosti staničnih membrana. Biljke dobro opskrbljene kalijem otporne su na posljedice suše i bolesti. 

Kora banane bogata je i vitaminima, a sadrži i kalcij i magnezij koji su važni za rast i razvoj biljke.

Gnojivo od kore banane djeluje na sličan način kao i ostala gnojiva napravljena od biljnih ostataka. Ispušta kalij, dušik i ostale elemente u tlo dajući biljci na taj način potrebne hranjive tvari. Banane se često prskaju pesticidima pa je dobro kod primjene biti oprezan i dobro oprati koru ili, ako je moguće koristiti banane iz ekološkog uzgoja.

Tekuće organsko gnojivo

Gnojivo od kore banane jednostavno je napraviti. Kore dobro operite i stavite u posudu s vodom (da voda prekrije kore). Ostavite ih  da odstoje u vodi. Nakon nekoliko dana (ovisno o temperaturi zraka) dobit ćete tekućinu bogatu mineralima s kojom možete polijevati sobno bilje, biljke u vrtu, ali i voćke. Za bolju primjenu, kore od banana prije namakanja ostavite da se prosuše na suncu. 

Dodavanje u već postojeći kompost

Koru od banane možemo nasjeckanu ili cijelu staviti u već napravljeni kompost. Kakvu god stavili, ona ne može pogoršati kompost, već mu poboljšati učinak. Bitno je samo da se stavi što dublje kako miris od banane ne bi privukao štetočine poput miševa ili štakora.

Prihrana sadnica

Za vrijeme sadnje u zemlju se zajedno sa sjemenom pomiješa sitno isjeckana kora banane. Na taj način osigurava se dodatna vrijednost hranjivih tvari za vrijeme klijanja i smanjuje se mogućnost gubitka sjemena.

Kora banane za sobne biljke i plastenike

Za sobne biljke koje u kući nemaju dovoljne količine svjetlosti, magnezij je jako bitan jer potiče fotosintezu. Gnojenje biljke s korom od banane imat će blagotvoran učinak. Dovoljno je narezati koru na komadiće i ukopati u zemlju. 

 

Ostavi komentar