Kako nam sobne biljke mogu pomoći u sezoni gripe i prehlade

sanseverija
Sanseverija ili svekrvin jezik

Sobne biljke lijep su ukras doma i kada ih kupujemo to nam je prvo na umu, no sada, u sezoni gripa i prehlada, pojavila se nova teorija. Naše zelene ljepotice poput paprati, fikusa i palmi mogu, kažu, smanjiti infektivnost virusa u zraku – podižući vlagu u prostoriji u kojoj su smještene.

I tako se pojavila teorija kako lijekovi, vitamini, čaj i pileća juha nisu naše jedino oružje u obrani od viroza i gripe. Korisni saveznici su i na prozorskoj dasci, ne samo u ormariću s lijekovima, donosi miss7.24sata.hr

40% vlage u zraku

Znanstvenici kažu da kad vlaga u zraku u nekoj prostoriji poraste na više od 40%, uvelike može reducirati virulenciju i infektivnost virusa gripe. A ovdje, sasvim slučajno na podij stupaju sobne biljke koje u procesu transpiracije podižu vlagu u zraku. Naravno, izuzetak su kaktusi i sukulenti koje treba štedljivo zalijevati, posebno zimi, zemlja u njihovim posudama je većinom isušena i nema velike izmjene vlage.

Do transpiracije dolazi kad sunce direktno obasja lišće i vodu iz njega “povuče” u zrak. Biljka tada uzima iz zemlje novu vodu kako bi nadoknadila onu koja je isparila. Vlaga u zraku raste s procesom transpiracije, a što više biljaka i/ili što veće biljke imamo, to bolje. Pa… uživaj onda u svojim sobnim ljepoticama. Ne samo da su ukras doma i da pročišćuju zrak koji udišemo nego nas još štite i od virusa.

17 biljaka koje najbolje pomažu

A evo i popisa biljaka koje su najbolji ovlaživači zraka: zlatni puzavac, aloe vera, lirasti fikus, poincijana, sansiverija (svekrvin jezik), areca palma (kentija), engleski bršljan, kućna paprat, štapasta palma, gospin vlasak, monstera, spatifilum, filodendron, kalateja, fikus gumijevac, klorofit ili zeleni ljiljan, zemioculcas (zamija). Želiš li obogatiti svoj “biljni fond” svakako kupi neku od ovih biljaka. Pripazi samo da odabereš zdravu i jaku biljku koja će ti dugo trajati.

Ostavi komentar