Imam cvijeće koje nema nitko u Međimurju!

čiji je vrt najljepši-kristina kozar 3
Kristina Kozar ponosna je na svoju muškatnu kadulju

– Evo, gledajte, zar to nije divota, jeste vidjeli gdje već takvu ljepotu, uzbuđena i sretna dočekala nas je u svom dvorištu Kristina Kozar iz Ivanovca. Ona je ujedno i prva kandidatkinja našeg ovogodišnjeg natječaja Čiji je vrt najljepši na koji se iz godine u godinu, javlja sve više naših čitatelja, ljubitelja bilja i vrtlarenja. 

I doista, dvorište naše prve kandidatkinje prepuno je cvijeća u punom cvatu. U prvom redu tu je muškatna kadulja koja i nije baš česta biljka u međimurskim vrtovima. 

– To Vam jako malo ljudi ima, kazala nam je naša sugovornica. Ne znam kak se uopće cvijet zove, ali znam da je prekrasan. I što je još važnije, sam se zasijava i nije uopće zahtjevna biljka. A cvijeta pak cijelo ljeto.

čiji je vrt najljepši-kristina kozar

Muškatna kadulja, naime, središte je njenog istaknutog cvjetnog kutka.

Kadulja nije samo ukrasna već je i ljekovita biljka. U profesionalnoj se aromaterapiji koristi uglavnom kod disbalansa ženskih spolnih hormona i njegovih posljedica (menstrualni problemi), djelovanja na afte i općenito probleme usne šupljine, tretmanu infekcija grla i ustiju, a zbog lipolitičnih svojstava koristi se u pripravcima protiv celulita i pretilosti te problema s pretjeranim znojenjem.

Kadulja, muškatna (Salvia sclarea) ima dugotrajnu reputaciju ljekovite biljke i to najčešće kod menstrualnih tegoba, dišnih infekcija i probavnih tegoba. Eterično ulje ove kadulje također djeluje stimulirajuće na središnji živčani sustav i koristi se kod problema u menopauzi, amenoreje, dismenoreje te genitalnih infekcija. Sinergija s eteričnim uljem ljekovite kadulje često je dobrodošla u ljekovitim dermalnim pripravcima.

Kadulje čiste (prostor, osobe), energiziraju, potpomažu vizualizacijama…Zapaljeni svežnjić osušenih grančica kadulje odličan je izbor za uklanjanje negativne energije i za energetsko čišćenje prostora.


Ostavi komentar