Evo što će se sve dogoditi tvom tijelu ako počneš svaki dan jesti žlicu meda

Dražen Bogdan pčelarstvo (2)
Ilustracija

Ako redovito konzumiraš malo meda, ubrzo ćeš osjetiti sve njegove pozitivne učinke donosi miss7.24 sata

Pred nama je razdoblje kiša, hladnijih jutara i večeri što znači i uživanje u čajevima pa zato nema razloga da medu kažeš “ne”. Bogat ljekovitim sastojcima, med se oduvijek koristio kao dio prehrane, ali i u medicinske svrhe. Naime, jedna je studija pokazala da ga alternativna medicina koristi i u tretiranju rana, ali i raznih bolesti.

 

U njoj se čak i objašnjavaju dokazi iz kamenog doba koji prikazuju slike na kojima se med koristi za sprječavanje bolesti. Osim toga, poznato je da se u starom Egiptu koristio i u kozmetici. A ako ga koristiš baš svaki dan, ali u umjerenim količinama, pokazat će ti što sve može učiniti za tvoje tijelo.

Očistit će tvoju kožu

Med čisti, štiti i liječi rane, a u njezi kože koristi se diljem svijeta. U njemu se nalaze razni proteini te hidrogen i glukonska kiselina koje liječe sitne ranice, ali i akne. Njegove aminokiseline obnavljaju tkivo i održavaju potkožna vlakna čvrstima. Osim toga, bogat je melatoninom koji naše tijelo otpušta tijekom sna i koji pomaže koži da izgleda zdravije.

Pomaže detoksikaciji tijela

Naše je tijelo svaki dan pod utjecajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. No pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda. On je pun flavonoida, prave riznice zdravlja, koji služe ublažavanju neravnoteže radikala, toksina, i antioksidanta u tijelu koji vodi oštećenju tkiva.

Poboljšava tvoje atletske sposobnosti

Med obiluje nutritivnim karbohidratima, vrhunskim gorivom koje obožavaju sportaši. Naime, prehrana bogata karbohidratima čini ih izdržljivijima i pojačava intenzitet vježbanja. Pritom im često pomažu i dodaci prehrani, međutim med, koktel prirodnih šećera, prirodna im je alternativa.

Uklanja višak kilograma

Možda med sa svim svojim kalorijama zvuči kao neobičan način za skidanje kilograma, on zapravo jako puno pomaže. Studije su pokazale da konzumacija meda umjesto proizvoda punih saharoze ima bolje učinke i rezultira nižom kilažom. Osim toga, tablete koji kontroliraju težinu pokazale su lošije rezultate u odnosu na med. Dakle, samo prirodno!

Pomaže pri mamurluku

Jedna je studija pokazala da med pomaže pri smanjivanju intoksikacije alkoholom i ubrzava proces njegovog uklanjanja iz krvnih žila. Šećer iz meda preliven preko banane, kao odlično rješenje za mamurluk, brzo šalje glukozu u krv i pomaže ti vratiti se u normalu.

Medom do kvalitetnijeg sna

Jedna od najstarijih, a isprobanih metoda koja uspavljuje je konzumacija meda prije odlaska u krevet. Toplo mlijeko ili čaj od kamilice s nekoliko žličica meda uzrokuje otpuštanje inzulina koji pak u mozak šalje triptofan. On je pak zaslužan za otpuštanje serotonina koji postaje melatonin i regulira ritam spavanja. Pravi domino efekt, ali ukratko – med će ti pomoći prije i dublje zaspati.

Smanjuje razinu kolesterola

Visoka razina kolesterola može biti fatalna jer uzrokuje srčane i moždane udare. A redovita konzumacija meda ograničava povisivanje glukoze u krvi te smanjuje ukupnu razinu kolesterola i triglicerida, pokazala je studija.

Poboljšava tvoju memoriju i zdravlje mozga

Kolesterol u tijelu može utjecati i na bolesti moždanog sustava i dovesti do primjerice Alzheimerove bolesti. Međutim, redovita konzumacija meda smanjuje razinu kolesterola pa time i tvoj mozak održava zdravijim.

Jača tvoj imunitet

Pun antioksidanata i antibakterijskih svojstava, med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće prehrane i velike količine stresa.

Olakšava pojavu povratka kiseline u jednjak

Bolest čiji je simptom između ostalih i žgaravica ublažit ćeš konzumacijom meda koji ima protuupalna svojstva. On je osim toga i ljepljiv pa se dulje zadržava u jednjaku kao membrana koja će spriječiti ili ublažiti povratak kiseline iz želuca.

Med jača srce

Antioksidanti u medu povezuju se sa smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, pokazala je studija. Med sadrži flavonoide koji se ponašaju kao oksidanti i utječu na smanjenje mogućnosti nastanka čepova u krvotoku.

 

Ostavi komentar