Erika, kraljica zime

erika
Cvijet erike

Erika ili u narodu poznata kao vrijesak prava je zimska ljepotica koju možete zasaditi u vrtu, ali i u tegli. Često je nazivaju kraljicom zime jer može cvasti čak i pod snježnim pokrivačem, donosi agronomija.info

Erika (Erica sp.) zimzeleni je grmić kojeg krase raskošni cvjetovi zvonolikog oblika. Za razliku od većine cvjetnih vrsta, erika cvijeta u siječnju. Ukoliko je zima topla i blaga može cvjetati i u prosincu. Boja cvjetova varira od crvene, ružičaste ili bijele boje. Erika najčešće raste kao vrtna biljka visine do 30 cm, a promjera do 50 cm.

Rod Ericacea broji više od 800 sorti, a neke vrste narastu i do nekoliko metara uvis. Najviša poznata vrsta je Erica arborea koja može narasti i do 7 metara.

Erika je vrlo slična vrijesku (kaluna, Calluna vulgaris) pa se ljudi često znaju zabuniti i misliti da je riječ o istoj vrsti. No, postoje razlike između erike i vrijeska. Vrijesak se od erike razlikuje po tome što:

  • ima manje listiće (erika ima 2-15 mm, a vrijesak 2-3 mm),
  • ima sitnije cvjetiće (erika ima cvjetove koji vise prema tlu, a vrijesak ima cvijetnu krunu odvojenih latica)
  • erike cvatu zimi i na proljeće, a vrijesak ljeti i na jesen.

U našim vrtovima najčešće se uzgajaju Erica carnea, i Erica darleyensis. Ove vrste cvatu od kasne jeseni do proljeća. Kod velike hladnoće iglice mijenjaju boju u brončanu. 

Erika voli kisela i propusna tla. Najbitnije je da tlo ima veću količinu humusa te da je dobro drenirano i osunčano. Voli niže temperature, ali mjesto gdje će obitavati mora imati sunčeve svjetlosti. Optimalna temperatura zraka je 5-10 °C.

Prilikom sadnje potrebno je ostaviti dovoljno mjesta jer se cvijet širi. Razmak kod sadnje mora biti najmanje 25 cm.

Erika nije zahtjevna za uzgoj. Sadi se u jesen, a ako je sadite u teglu obavezno tegla mora imati rupice. Ljeti je potrebno svakodnevno zalijevanje jer voli vlažno tlo, a zimi se zalijeva prema potrebi. Tlo nikada ne smije biti suho. Zalijevati je najbolje kišnicom jer ne sadrži vapno.

Prihranjuje se tijekom cvatnje gnojivom kisele reakcije i to svakih 14 dana (odgovaraju joj hranjiva kojima se prihranjuju rododendroni ili crnogorica). Nakon cvatnje potrebno je orezati ocvale izbojke kako bi se očuvao grmoliki izgled.

 

Ostavi komentar