Vrtni centar Iva: Nakon što zasadite biljke, ne zaboravite na kvalitetnu dohranu

I ove će se jeseni mnogi ljubitelji biljaka posvetiti uređenju okućnica. Sezona samo što nije
krenula, a nove sadnice već su počele stizati u Vrtni centar Iva, najveći centar na našem
području. Nakon što zasadite nove ljepotice u vaše dvorište, ne zaboravite da njihovom raskošu neće doprinijeti samo pažljiva sadnja, već i pravilna njega koja podrazumijeva izbor
odgovarajuće pozicije, zaštita od štetnika i redovno prihranjivanje. U svim koracima vaše brige oko biljaka pratit će vas Vrtni centar Iva iz Štefanca i Koprivnice.

Što se sadi ove jeseni?

Ove jeseni najviše će se saditi mušmule, oskoruše, Cornus Mas – drenek, Malus Red Sentinel – ukrasna jabuka, Skimmia jap. Rubella, Hebe.

Mušmula je voćka ukusnih i zdravih plodova koja dobro podnosi temperature našeg podneblja i obilno rodi svake godine. Raste u grm visine do 5m.

Mušmula

Oskoruša je također vočka, ali ona može narasti i 20 m, pa i više. Plodovi su ukusni i ljekoviti, a drvo dekorativno. Prije sađenja potrebno je sadnici skratiti žile te korijen uroniti u smjesu ilovače, balege i vode. Poslije sađenja preporučuje se obaviti gnojidbu svakog stabla s 10 kg stajskog gnoja i zaliti s 5 – 10 L vode. Oskoruša rodi u kolovozu nakon pete do desete godine od sadnje. Plodovi se najčešće koriste za preradu za vina, džemove, marmelade i rakije.

Oskoruša

Cornus mas odnosno drijen ili drenek ima dekorativnu ulogu, a plodovi veliku ljekovitu i prehrambenu vrijednost. Idealan je za eko uzgoj i daje obilan plod, a koristi se za čaj ili džem.

Drijen

Malus Red Sentinel ili ukrasna jabuka sadi se u jesen, a u proljeće daje prekrasne ružičaste cvjetove koji privlače poglede, a plodovima u kolovozu najviše se vesele ptice. Vrlo je atraktivno drvo i pridonosi lijepom uređenju okućnice.

Ukrasna jabuka

Skimmia japonica Rubella trajna je biljka visoka do 120 cm. Odgovara joj vlaga i sjenovit položaj, a podnosi niske temperature i ne zahtijeva brigu.

Skimmia japonica Rubella

Heba je zimzelena grmolika biljka koja naraste i do 2 m, a lijepo cvate od lipnja do listopada. Voli da je se zalijeva i zahtijeva dosta brige.

Heba
Sjeme povrća i cvijeća te lukovice cvijeća

Uzgoj zimskog povrća počinje upravo u ovo jesensko vrijeme. Siju se kupusnjače, crveni luk, češnjak, razne salate, mrkva. Povrće se zimi može uspješno uzgajati u plastenicima, niskim tunelima, prekrivenim gredicama. Također, cvijeće i lukovice koje posadite u jesen jače je i otpornije na bolesti i mrazove koji se javljaju u proljeće. Bit će i bogatije vlagom i cvast će dva tjedna prije ostalog.

Redovito prihranjivanje svaku biljku pretvara u ljepoticu

Gnojivo je smjesa tvari koja se koristi u vrtlarstvu za poboljšanje rasta biljaka, a može biti
prirodno ili umjetno. Biljke hranjive tvari crpe iz tla pa se količina tih tvari tijekom vremena u tlu smanjuje. Manjak ili djelomični nedostatak biljnih hranjiva u tlu nadoknađuje se gnojenjem tla. Kvalitetan supstrat za sadnju, odnosno prihrana kod sadnje djeluje brzo te ima neposredan utjecaj na biljke, tj. povećava rast, cvat i formiranje ploda. Korijen brže raste, nicanje sjemena je bogatije, biljke postaju jače, cvijet cvate duže, a biljke imaju više i ukusnije plodove. Osim toga, gnojiva poboljšavaju tlo i čuvaju zemlju plodnom. Utječu na mikroorganizme koji žive u tlu, a bez kojih biljke ne bi imale svoju prirodnu otpornost na bolesti. Možemo ih nabaviti u tekućem i tvrdom stanju, odnosno u obliku mikrogranula koje pomažu u fazi rasta jer brzo dolazi do korijena. Opća gnojiva koriste se za osnovno gnojenje, a namjenska za određene biljne vrste. Tekuća gnojiva koriste se kada želimo više zelene mase, cvjetova ili plodova, a dodaju se prilikom zalijevanja. Za bujni rast biljaka neophodni su minerali dušik, fosfor i kalij, ali i kalcij, magnezij, sumpor i željezo.

Kvalitetan vrtni alat olakšava svaki rad

Kvalitetan i praktičan vrtlarski alat temelj je svakog vrta. S pravim i visokokvalitetnim alatom
uloženi trud i vrijeme u održavanje vrta brzo će se isplatiti. Također, moderniji alati u današnje vrijeme dizajnirani su na način da svakim pokretom olakšavaju rad i poboljšavaju spretnost, okretnost i fleksibilnost. Vrsta alata koji ćete izabrati za uređenje vrta ovisi o tipu vrtnog prostora za koji je namijenjen. Svako područje rada zahtijeva svoje alate, stoga izaberite dugotrajni alat za održavanje voćnjaka, travnjaka, povrtnjaka i okućnice. U Vrtnom centru Iva možete odabrati alate vodećih proizvođača čime ćete investirati u uspješnost svog vrtlarenja.

Dođite u Vrtni centar Iva u Štefancu gdje vas očekuju svaki radni dan od 8 do 17 sati i subotom od 8 do 13 sati. Za sve informacije možete ih nazvati na broj 040/337-741 ili posjetiti njihovu web stranicu http://www.vrtnicentariva.hr/

Imaju i web shop sa svim dostupnim artiklima

Cjelokupnu ponudu može pogledati na njihovom web shopu. Možete doznati sve pojedinosti o željenoj biljci i drugim proizvodima, ali i odmah kupiti. Proizvodi nakon kupnje stižu na vašu
adresu. Naravno, uz svaku kupljenu stvar, naročito biljku, dobivate i stručni savjet od sadnje do njege i orezivanja.

Ostavi komentar