Vrtni Centar Iva iz Štefanca: Neka i vaša okućnica bude bogata jesenskim bojama!

vrtni centar iva

Kod odabira biljaka za sadnju u vrtu, treba voditi računa o tome kako one rastu, što im sve treba za život, kakve će u budućnosti postati i koliko im vremena za to treba. Tu su određene veće ili manje potrebe za svjetlom i vodom te specifični zahtjevi nekarakteristike tla. Naravno, poželjno je da boja lista i cvijeta paše uz trenutnu boju fasade. Osobito popularni ukrasi u vrtu ovih su godina biljke crvene boje, koje se slažu sa svim oblicima eksterijera.

Tko voli sunce, a tko sjenu?

Svi pravi borovi (Pinus sp.) za rast zahtijevaju puno sunca, moraju rasti na otvorenom ili s južne strane objekata koji bacaju sjenu. U sjeni uživaju tise, rododendroni, hortenzije, božuri, bršljani, božikovine, hoste i druge vrste porijeklom iz donjeg šumskog horizonta. Rododendroni, azaleje i erike osim sjene vole i kisela pH zemljišta te ih nećemo saditi u vapnenim uvjetima tla koje ima viška kalcija. Cvjetne gredice s tagetesima i gazanijama stavite na sunčanu poziciju. Ako želite cvijeće u sjeni, onda stavite vodenike ili vinke i uokvirite ih hostama. U hladovini raskošnu boju daju i božuri, a teksturu i sjaj božikovine.

Na kosinama (škarpama) koje su okrenute prema jugu i podložne su eroziji dobro je posaditi neko nisko grmlje koje dobro pokriva tlo, a otporno je na sušu. Za to su kotoneasteri kao stvoreni. Na sjeverne kosine možemo staviti bršljane ili lonicere pokrivačice. Penjačice kao što su petoprste lozice i clematisi lijepo će nam prekriti pergole i žičane ograde. Troprsta lozica se penje uza zid kao i bršljan pa njima prekrivamo nelijepe zidove i betonske ograde.

Crvena boja kraljica je svih jesenskih vrtova

Vrsta i varijeteta biljaka s crvenim listovima ima mnogo. Najviše ih je među javorima. Acer platanoides ‘Crimson King’ i ‘Royal Red’ su crvenolisni kultivari javora mliječa. To su velika stabla za drvorede. Crvenolisna, ukrasna šljiva stručno se zove Prunus cerasifera ‘Nigra’. Cvate vrlo rano, u ožujku ili početkom travnja. Uz cvatnju razvijaju se i listovi koji imaju u početku svjetlocrvenu, a kasnije tamnocrvenu boju u toku čitave godine. Tamnocrvene su joj i mlade grane. Ona je manje stablo koje će narasti do 6 ili 8 metara, ovalne do okrugle krošnje. Pogodna za sadnju u parkovina, uskim ulicama i manjim vrtovima. Nije posebno izbirlijva u pogledu uvjeta uzgoja. Može poslužiti kao crveni dio palete boja u vrtu umjesto puno osjetlijvijeg crvenog javora. Ima i komparativnu prednost u usporedni s njim, to je njena izdašna cvatnja. Ova kasnija tamnocrvena boja u šljive je u najvećim ljetnim žegama postojanija od javorove crvene boje. Javor u takvim uvjetima zna poprimiti smeđecrvenu boju, dok šljiva ostaje vjerna opisu tamnocrvene boje.

Prunus serrulata Royal Burgundi je manje drvo koje naraste do 8 m. Krošnja joj je ovalna ili vazasta. Što se tiče tla ne postavlja posebne zahtjeve. Voli mjesta s puno sunca. Uvjeti uzgoja nisu komplicirani. Osim prekrasne cvatnje u travnju, krasi je dekorativna jesenska boja lista. Većina trešanja ima lijepe, plamene boje lista prije opadanja. U kombinacijama jesenskih boja ova je trešnja definitivno maštovitija i od javora. Ako imate mali vrt, odaberite ‘japanske crvene javore’ i razne izvedbe Photinije frazeri ‘Red Robin’.

Drveće šarenog lišća čini vaše dvorište osebujnim

U velikoj skupini dveća šarenog lišća vrlo je raširena vrbica Salix integra ‘Hakuro Nishiki’, grm nacijepljen na ravno stablo jedne druge vrbe. Izgleda u vrtu kao ‘malo drvce koje cvate cijele godine’. To bijelo/roza što se vidi po vrhovima ovog elegantnog stabalca nisu cvjetovi, nego su mladi šareni listovi. Kad drveće ima žutu boju lista onda kažemo da je zlatno. Najčešći zlatni kultivari su među čempresovkama (pačempresi i tuje), borovima i javorima. S žutom bojom nije dobro pretjerati u vrtu. Nikako je ne bi smjelo biti više od nekih desetak posto u odnosu na zelenu boju. Kad vidimo da je vrt ‘jako žut’ pomislimo da tu nešto ne štima s ishranom biljaka ili su gladne dušika ili pate od željezne kloroze. Zato, ako volite zlatne nijanse lišća, posadite uz njih i tamnozelene kultivare da se vidi da je ‘sve u redu’, a i estetski je kontrast zelene i žute jako simpatičan.


Naša želja je istaknuti važnost svih karakteristika određenih biljnih vrsta kad im biramo poziciju u vrtu. Konkretne stvari će vam reći stručnjaci kod nabave sadnica u našim Vrtnim centrima u Štefancu i Koprivnici. Pronađite nas na adresi Braće Radić 54 u Štefancu i u Koprivnici na adresi Križevačka cesta 61. Za sva pitanja slobodno nas kontaktirajte na telefon 040 337 741 ili 048 625 489.

Ako smo vam daleko, posjetite naš web shop i sve biljke naručite iz udobnosti vlastitog doma. Stići će očuvane, s pažnjom odabrane i zapakirane. Posjetite web stranicu https://vrtnicentariva.hr/trgovina/ i odaberite nešto za vaš dom, terasu, okućnicu ili vrt.

Ostavi komentar