Vrt Marijane Breglec iz Murskog Središća najljepši je u Međimurju!

marijana breglec

I ove godine birali smo najljepši međimurski vrt, a ove godine to je vrt Marijane Breglec iz Murskog Središća!

 

U svako doba godine njezina vrtna oaza lijepa je na svoj način!

U Martinskoj ulici u Murskom Središću, iza kuće obitelji Breglec pronašli smo skrivenu oazu ljepote i spokoja. Vrt je to čija je ponosna vlasnica Marijana Breglec, kuharica u dječjem vrtiću Maslačak. Marijana vrt njeguje već petnaest godina, a započela ga je sama uređivati tako što je zapuštenu nakupinu zemlje iz rudarskih jama odlučila svojim rukama pretvoriti u lijepu gredicu. Danas je ovaj brežuljak, uz ostatak dvorišta, pretvoren u prekrasan dom za brojne biljke i životinje.

U svom vrtu ima bezbroj biljaka, brojne vrste tulipana, hortenzija, kaktusa i svih mogućih biljaka, pretežno iz našeg podneblja, jer ostale ne mogu preživjeti zimske uvjete. Od rijetkih biljaka ponosi se Judinim drvom, drvom tulipanovca i jasminom iz kojeg se rade parfemi.

U svako godišnje doba, vrt je lijep na svoj način, rekla nam je ponosna vlasnica ovog djelića raja. Svako razdoblje u godini donosi svoje boje i mirise, a najljepše je u proljeće.

Marijana je najvećim dijelom zaslužna za ovaj prekrasan vrt, svakodnevno na poslove u vrtu potroši i više od dva sata, posebno u ljetnim mjesecima kad bez zalijevanja ne bi bila moguća ova ljepota.

Poslove koji su tehničke prirode i nisu za ženske ruke obavlja suprug Zlatko, a pomažu i sinovi Marko i Petar. Na natječaj pak ju je prijavila djevojka njenog sina Ana Marčec.

U jednom je dijelu Marijana pronašla mjesto i za povrće koje kao i sve bilje, uzgaja bez umjetnih gnojiva i pesticida.

Pravi trenuci uživanja dolaze u sumrak, kad nakon napornog dana Marijana sjedne za stol na terasi, a društvo su joj ježići, žabice i brojne ptice koji dolaze okupati se i popiti vodu na prelijepom jezercu u njenom vrtu, dok ribe iskaču iz vode zaokružujući ljepotu ove čarolije. (as)

Ostavi komentar