Smartway iz Svetog Martina na Muri: Nudimo sustave pametnih kuća te projektiranje, nadzor i izvođenje elektroinženjerskih projekata

Direktorica tvrtke SmartWay Petra Mesarić ovlaštena je za projektiranje elektroinstalacija te je upisana u Komoru inženjera elektrotehnike (HKIE)

Tvrtka SmartWay iz Svetog Martina na Muri nastala je iz elektroinstalaterskog obrta čiji korijeni sežu tridesetak godina unazad. Sadašnja direktorica Petra Mesarić druga je generacija obitelji Mesarić koja je podigla samu tvrtku za nekoliko stepenica više nudeći svojim klijentima široku paletu visoko specijaliziranih usluga na području elektroinženjerstva, poput naprednih sustava automatizacije, upravljanja rasvjetom, pametnih kuća, sustava praćenja potrošnja energenata i vode te uslugama vezanima uz e-mobilnost.

Osim što je doktorirala tehničke znanosti na Zavodu za visoki napon i energetiku na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu, direktorica tvrtke SmartWay dr. sc. Petra Mesarić postala  je ovlaštena inženjerka elektrotehnike i time postala prva žena koja djeluje u toj branši na području Međimurja. Njezino ime sada stoji uz bok muškim kolegama u Komori inženjera elektrotehnike (HKIE) te vam iz tvrtke SmartWay sada mogu ponuditi rješenja projektiranja, nadzora i izvođenja projekata u području elektroinženjerstva.

Interdisciplinarni tim od 11 zaposlenika kontinuirano se educira te su uvijek u trendu s tehnologijama novog doba što je prepoznato ne samo u Hrvatskoj i regiji već širom svijeta. Njihova uža specijalnost su i sustavi upravljanja energijom i pametne kuće te smo upravo o svemu tome razgovarali s direktoricom Petrom Mesarić za naš prilog Sigurni u svom domu.

– Što znači da ste postali ovlaštena inženjerka elektrotehnike? 

– Ovlaštenje nam omogućava projektiranje elektroinstalacija. Za svaki projekt, bilo da je riječ  o novogradnji ili rekonstrukciji starog objekta, morate imati napravljene projekte kako bi sam objekt mogao dobiti građevinsku dozvolu i kasnije uporabnu dozvolu.

Ovlaštena sam inženjerka elektrotehnike jer sam položila stručni ispit i upisala sam se u Komoru inženjera elektrotehnike (HKIE) od koje sam dobila ovlaštenje. Položila sam stručni ispit na državnoj razini iz poznavanja zakona iz područja gradnje, iz  područja svoje uže struke i zaštite od požara te zaštite na radu. Samim time postala sam sudionik u gradnji, ili kao projektant ili kao nadzor.

Prva faza u projektiranju je sudjelovanje u idejnim projektima, a potom slijedi faza izrade glavnog projekta koji je bitan za ishođenje građevinske dozvole. Samo se na temelju glavnog projekta može započeti s gradnjom. Kasnije je uvijek dobro napraviti i izvedbene projekte, s obzirom na to da ono što se prvobitno planiralo i ono što je napravljeno nije uvijek isto.

Nadzor se angažira nakon što se dobije građevinska dozvola. Nadzor je uključen od početka građenja pa do samog tehničkog pregleda. Ako tehnički pregled uspješno završi, u roku od osam dana se dobije uporabna dozvola i tek tada se može useliti u stambeni dio ili, na primjer, otvoriti poslovni objekt.

S obzirom na složenost svakog objekta te zahtjeve investitora, moramo biti usklađeni sa zakonima, propisima, normama i pravilima struke. Upravo iz tog razloga projektiranju pristupamo profesionalno te smo investitorima uvijek dostupni kako bismo postigli najvišu razinu kvalitete i zadovoljstva.

– Jedna od visoko specijaliziranih usluga na području elektroinženjerstva koje nudite su i pametne kuće, što taj pojam podrazumijeva?

– Pametna kuća integrira napredne sustave automatizacije kako bi se omogućilo napredno praćenje i upravljanje različitim tehničkim sustavima poput, primjerice, rasvjete, grijanja, hlađenja, klimatizacije, ventilacije, sustava roleta i sjenila, sigurnosti, kućanskih uređaja i slično.

Upravljanje sustavom pametne kuće moguće je lokalno ili na daljinu, kroz različita sučelja te pametnim uređajima, na različitim aplikacijskim platformama. Pametna kuća omogućit će da se vaš životni prostor prilagodi vašim dnevnim aktivnostima. Vaša lakoća življenja, sigurnost i cjelokupan životni prostor bit će podignut na novu, jednostavniju i udobniju razinu!

Jedna od bitnih funkcija takvog sustava je i optimiziranje potrošnje energije u kući. Sustav može regulirati temperaturu u svim prostorijama prema zadanom režimu rada za određeni period unutar godine, upravljati rasvjetom i sustavom roleta i sjenila u pojedinim prostorijama, upravljati radom elektroničkih uređaja te prema željenom vremenskom rasporedu ili pak s dodirom jedne tipke aktivirati vašu željenu scenu.

Nudimo više različitih sustava pametnih kuća (KNX sustav, Vimar By-me, HIQ sustav), ovisno o željama i potrebama investita.

USLUGE 

IZRADA:

 • idejnih rješenja
 • glavnog projekta
 • izvedbenog projekta
 • nadzor prilikom građenja

IZVEDBA:

 • elektroinstalacije jake i slabe struje
 • povezivanje opreme
 • programiranje i izrada individualnih rješenja
 • puštanje u pogon

PROGRAMIRANJE I PUŠTANJE U POGON SUSTAVA:

 • KNX sustav,
 • Vimar By-me,
 • HIQ sustav

PAMETNE KUĆE – MOGUĆNOSTI:  

 • sustav rasvjete (ON/OFF, dimanje, kontrola boje)
 • rolete i sjenila
 • sustav grijanja, hlađenja i ventilacije (HVAC)
 • video i audio portafon
 • video nadzor
 • sustav tehničke zaštite
 • integracija multimedijskih sadržaja
 • praćenje potrošnje energenata i vode
 • integracija s različitim sučeljima (pametni uređaji, PC, ekrani osjetljivi na dodir…)
 • nadzor i upravljanje lokalno te na daljinu

Kontaktirajte tvrtku Smartway na broj 095 469 0513 ili mailom [email protected], posjetite ih na web stranici http://www.smartway.com.hr/, Facebook stranici SmartWay d.o.o. ili u Svetom Martinu na Muri na adresi Glavna 23.

Ostavi komentar