Radijatori: Kakve vrste postoje, po čemu se razlikuju i kako funkcioniraju?

grijanje na radijatore

Ovisno o dizajnu, radijatori imaju različite performanse i zahtjeve za sustav grijanja. Ovdje možete saznati što razlikuje pojedine vrste radijatora i kako oni funkcioniraju.

Radijator – pouzdani izvor topline, praktično i estetski ugodno rješenje za sve vrste prostorija.

Radijatori osiguravaju da se toplina proizvedena u sustavu centralnog grijanja prenosi do različitih prostorija u nekom objektu.

O čemu razmišljati pri izboru radijatora

Ovdje vrlo važnu ulogu igra ušteda financijskih i energetskih resursa. Uz sve današnje mogućnosti, udobnost i estetika se ne isključuju. Bez obzira radi li se o novogradnji ili projektu renoviranja, za svaku potrebu postoji odgovarajuće rješenje.

Prije odabira modela radijatora, stručnjak bi trebao izmjeriti toplinsku potrebu prema rasporedu i dimenzijama prostorija.

Prvi izbor ćete napraviti prema načinu širenja topline, i tu imamo dvije vrste radijatora:
  • Konvekcijska toplina – hladni zrak ulazi odozdo u grijaće tijelo gdje se zagrijava i diže prema gore. Konvekcijsko zračenje zagrijava samo vanjski zrak,ali ne i čvrste komponente poput zidova, stropova ili podova. Također, uzrokuje snažno kretanje zraka u prostoriji i podiže relativno dosta prašine, što je veliki nedostatak kod osoba koje pate od alergija. Subjektivni osjećaj topline niži je nego kod zračeće topline.

  • Zračeća toplina – baš kao što toplina Sunca zrači prema Zemlji , tako i zračeća toplina iz radijatora zagrijava samo čvrstu i tekuću tvar u prostoriji, a zrak, s druge strane, ostaje hladan. Ova vrsta topline se smatra posebno ugodnom i čini se da je subjektivno toplija od konvekcijske jer grije naše tijelo direktno, a ne samo posredno preko temperature sobnog zraka.

Dalje, radijatore razlikujemo i prema konstrukciji. Ovdje imamo četiri najčešća oblika:
  • Pločasti radijatori – grijaća površina radijatora je glatka ili blago profilirana ploča. Ovakvi radijatori štede prostor, a i vrlo su efikasni usprkos svojoj lakoj konstrukciji. Potrebno im je najmanje vode pa stoga štede energiju.

  • Rebrasti radijatori – predstavljaju najstariju vrstu radijatora. Zbog svog dizajna i velike količine vode koju sadrže, ova vrsta radijatora je već zastarjela. Obično su smješteni u nišama pa tako gube dosta topline. Najjeftiniji su na tržištu, ali su cijenjeni jer su vrlo prilagodljivi bilo kojoj potrebnoj toplinskoj snazi i većinom se ugrađuju u velike zgrade.

  • Cijevni radijatori – znamo ih kao radijatore za kupaonicu. Vrlo su fleksibilni po veličini i obliku, izdržljivi i lako se čiste.

  • Konvektori – s visinom od oko 25 cm, vrlo su niski, ali i vrlo moćni radijatori. Toplinu prenose konvekcijom, treba im malo vode i lagani su. Jedna od prednosti im je brzina zagrijavanja zraka, kao i lako uklapanje u zahtjevne prostorije, jer se mogu smjestiti i u posebna okna u podu, iako se tada gubi dosta učinka grijanja. Podižu prašinu, kako smo već napomenuli.

Ima li smisla postavljati radijatore ispod prozora? 

To se više ne preporučuje iz razloga energetske efikasnosti. Stručnjaci savjetuju: radijatore što dalje od prozora, ukoliko je moguće.

Nadamo se da ćete uz naše savjete lakše odlučiti koji radijatori će najbolje zagrijati vaš prostor, a ujedno lijepo, kao i ne toliko primjetno, izgledati. Posjeta idealno.ba olakšat će vam pretragu i usporedbu cijena na tržištu i to sve u udobnosti vlastitog doma.

Ostavi komentar