PRO-ECO iz Novog Marofa: Kako uzgojiti vrt na ekološki način?

Vlastiti vrt radimo zbog zdravih plodova koje iz njega dobivamo, ali i energije koju nam priroda vraća, unutarnjeg mira i zadovoljstva. Vrt od 300 kvadrata dostatan je za proizvodnju godišnje količine hrane za četveročlanu obitelj, što čini temeljito planiranje vrta prvom, iznimno važnom i kreativnom zadaćom vrtlara. Domaće voće i povrće uzgojeno u vlastitom vrtu, osmišljeno prema vlastitom planu, posađeno vlastitim rukama koje raste i razvija se pred našim očima dragocjen je proizvod. Da bismo i sami proizveli zdravu i kvalitetnu hranu, bitno je da u tlo i biljku unosimo kvalitetne i ekološki prihvatljive proizvode kao što su proizvodi tvrtke Pro-eco d.o.o.

Toplije vrijeme koje dolazi idealno je za proljetne radove u vrtovima. Vrlo bitna mjera za dobar prinos je gnojidba, a preporuka je da se ona napravi prije sjetve ili sadnje povrtnih kultura s Progress Micro 6-5-13 u količini 70-100 kg/1000 m2.

Prilikom sadnje svakako preporučujemo primjenu prirodnog poboljšivača tla Azomite koji sadrži preko 70 mikroelemenata. Najbolju učinkovitost preparat ima kad se dodaje izravno na korijen ili u redove kod sjetve izravno na sjeme. Ako uzgajate vlastite presadnice, od samoga početka preporučujemo Azomite dodati u supstrat.

Prilikom okopavanja ili bilo kakve dodatne obrade kod već zasađene kulture preporuka je da se stavlja gnojivo IlsaNeem koje ima odbijajuće djelovanje na preko 200 zemnih štetnika, a dodatno sadrži 11 % dušika.

Tijekom vegetacije preporučujemo primjenu folijarnih gnojiva Ilsamin (Bor, Kalcij, N90, MMZ), ovisno o kojoj se kulturi radi i za koje potrebe. Ilsamin Bor primijenite kod svih kultura prije cvatnje, a Ilsamin Kalcij kod paprike i rajčice kako bi se spriječila vršna trulež plodova.

Kod stresnih situacija (suša, tuča, mraz) preporuka je u najkraćem roku primijeniti tri preparata AminoVital (0,3-0,5 %), AlgoVital Plus (0,3-0,5 %) i Pro-bac (0,5 %). AminoVital je dušično gnojivo koje sadrži 9 % dušika i 75 % aminokiselina, stoga posebno blagotvorno djeluje na jačanje biljke i poticanje rasta u stresnim situacijama. AlgoVital Plus je preparat na bazi smeđih morskih algi koji revitalizira biljku nakon stresnih situacija, a Pro-bac je biološki imunostimulator na bazi korisnih mikroorganizama koji djeluje tako da pojačava prirodnu otpornost biljaka na stres i fitopatogene bolesti.

Kako biste ojačali biljku od napada gljivičnih oboljenja, preporučujemo primjenu MycoSina. Radi se o ojačivaču bilja koji je ekološka alternativa bakru. Kod vremenskih uvjeta koji povećavaju vjerojatnost zaraze (kiša, sunce, kiša, sunce), preporučujemo jedan tjedan primijeniti Mycosin, a drugi tjedan Pro-bac naizmjence.

MycoSin se idealno miješa s Equisetum Plus – ojačivačem bilja na bazi ekstrakta preslice protiv gljivičnih oboljenja.

U slučaju pojave pepelnice, Pro-eco u svom asortimanu ima sredstvo za zaštitu bilja Vitisan, preparat koji isušuje hife i spore gljiva te tako sprječava infekciju.

Za sve insekte koji sišu, grizu ili miniraju lisnu masu tu je NeemAzal T/S. Preparat se primjenjuje kod pojave prvih štetnika, a kod jačih napada tretiranje je potrebno ponoviti nakon 7-10 dana.

Za ostale štetočine preporučujemo primjenu Pyregarda, brzo djelujućeg insekticida na bazi piretrina koji se idealno miješa s NeemAzal T/S te tako dobivamo širi i bolji spektar djelovanja.

Sve proizvode i savjete vezane uz njihovu primjenu možete dobiti u tvrtki Pro-eco d.o.o.

PRO-ECO d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof

Tel: 042 408-560

Fax: 042 408-563

W. www.proeco.hr

E. [email protected]

Ostavi komentar