Ovako ćete učinkovito očistiti svoju kuhinju i kupaonicu

A hand in a yellow rubber glove washes a gas stove on a sunny day. Kitchen cleaning

Čišćenje kuće je najpodcjenjeniji posao na svijetu. Kad god radite u kući, imate osjećaj da je dan prošao, a da ništa niste napravili. Svejedno je peglate li hrpu dječjih majica, perete li prozore ili čistite kuhinju, jer rezultat je uvijek isti – vrijeme je prošlo, a rezultata naizgled nigdje. To je zamoran, iscrpljujuć i nadasve naporan zadatak, ali evo nekoliko savjeta kako si olakšati i ubrzati ovu neizbježnu rutinu.

Bitna je organizacija

Vjerovali ili ne, puno ćete vremena uštedjeti ako točno znate što trebate u određenom trenutku te si to pripremite da bude nadohvat ruke. Baš kao što je organizacija prostora bitna u svakodnevnom životu, bitno je isto to napraviti i sa sredstvima za čišćenje. U posebnom ormariću držite sredstva za čišćenje i ondje ih rasporedite po namjeni. Nemojte ih ispremiješati! Lijevo su sredstva za kuhinju, desno za kupaonicu i slično. Pritom pripazite na ona sredstva koja su potencijalno toksična i držite ih izvan dohvata djece.

Povedite računa o mjestima koja se najviše prljaju. Kuhinja je mjesto gdje svi rado dođu, ali nitko se za sobom ne obazire. Organizirajte ukućane da obrišu stol nakon što pojedu sendvič i neka slože suđe u perilicu. Masne mrlje obavezno neka očiste za sobom, jer nerijetko najveća zaprljanja nastanu zbog nediscipline i nemara. Koliko ste puta zatekli nekoga da lista po Facebooku dok jede, igra casino online ili neku popularnu igricu? Takve mrlje ne bi se pretvorile u tvrdokorne, da su odmah uklonjene. Isto vrijedi i za zagorene tave i lonce, koje je puno lakše očistiti odmah po kuhanju, nego kasnije bezuspješno strugati raznim žicama i spužvama. Ovaj dio je najzahtjevnija stavka s cijelog ovog popisa, jer dovesti ukućane u red nije ni jednostavno, ni lako. Uostalom, tko kaže da je čišćenje samo vaša dužnost? Ako svi sudjeluju u prljanju, red bi bio da se na isti način sudjeluje i u čišćenju.

Koristite prirodna sredstva kad je to moguće

Da se razumijemo, kemijski pripravci kudikamo su učinkovitiji u kritičnim situacijama. Ali kad god je moguće, koristite prirodna sredstva. Jeftina su i ne štete zdravlju, a itekako će očistiti zaprljanja koja su nastala. Za čišćenje kuhinje napravite otopinu od bijelog octa i vode pa nanesite na radne površine i detaljno prebrišite sve do sudopera i slavine. Soda bikarbona je odlično abrazivno sredstvo za nakupljenu prljavštinu, stoga posegnite za njom kad dođete do mrlja koje se ne mogu ukloniti octom i vodom. Soda bikarbona također uklanja neugodne mirise, zbog čega ju možete koristiti za čišćenje praktički svih površina u kuhinji. Što se tiče octa koji je ranije spomenut, ne brinite zbog njegovog mirisa. On će nestati čim se otopina osuši. U trgovinama možete kupiti eterična ulja, koja su u kombinaciji s vodom odličan izbor za dezinfekciju od bakterija i plijesni. Također će poslužiti za pranje prozora i podova.

Neke dijelove kućanstva teže je očistiti, jer se općenito ne zna kako ih čistiti. Mikrovalna pećnica je jedna od takvih mjesta i to sasvim bez razloga. Jednostavno ćete ju očistiti ako pomiješate dvije žličice limunovog soka ili octa s dvije šalice vode i ulijete u posudu podobnu za mikrovalnu pećnicu. Uključite mikrovalnu na dvije minute pri najvišoj temperaturi, nakon čega uklonite posudu. Ostaje vam tek prebrisati mikrovalnu pećnicu ubrusima. Za rješavanje neugodnih mirisa iz kante za smeće preporučamo ubacivanje kriške limuna unutra.

Čišćenje kupaonice i odvoda

Kupaonice su mjesta koja zahtijevaju puno truda da se dezinficiraju, a to također možete postići prirodnim sredstvima. Krenimo od fuga, koje su najzahtjevnije za čišćenje. Napravite otopinu od ¾ šalice hidrogen peroksida i pola šalice sode bikarbone. Zbog male širine fuge (obično su oko dva milimetra, negdje i manje) koristite četkicu za zube, koju ćete natopiti u spomenutoj otopini. Ona će najbolje obuhvatiti površinu fuge i vratit će im stari sjaj. Za toalet koristite mješavinu od četvrt šalice soda bikarbone s jednom šalicom octa te to izlijte u WC školjku. Neka odstoji tri minute do pola sata, a onda očistite četkom za WC i isperite.

Kade treba čistiti mješavinom octa i vode ili pastom od sode bikarbone i vode. Također možete probati varijaciju istog pristupa, tako da prebrišete površinu kade i pločica spužvom namočenom u ocat, a zatim po tom pospite sodu bikarbonu. Zatim očistite vlažnom spužvom i dobro isperite vodom.

Zbog kose i dlačica, sudoper i odvodi su prava noćna mora za čišćenje. Tome možete doskočiti tako da u odvod ulijete četvrt šalice sode bikarbone, a zatim ulijte pola šalice octa. Poklopite i pustite da odstoji petnaestak minuta, a zatim prelijte s litrom kipuće vode.

Ostavi komentar