Fine domaće jagode Marije Korunek iz Pribislavca

Marija Korunek jagode
Marija Korunek

– Lijepe su, fine i sočne, no ne bi naškodilo malo više sunca i topline. Bile bi tada još i bolje. – rekla nam je naša sugovornica.

Prvo sezonsko voće koje nas ovih dana mami svojom ljepotom, okusom i mirisom svakako su jagode, najpoznatiji afrodizijak među voćem. Mnogi ih još nazivaju i voćem ljubavi.

Najprije na naše tržište uvijek dolaze jagode iz Španjolske, pa iz doline Neretve, slijede vrgoračke, da bi se napokon pojavile i one naše, međimurske. Doduše, zasad još uvijek iz plastenika.

– Evo baš smo ubrali oko 4 kg jagoda. – pohvalila nam se Marija Korunek iz Pribislavca, koju smo pronašli u plasteniku punom povrća, ali i ovoga prefinog voća. Marija dodaje: – Lijepe su, fine i sočne, no ne bi naškodilo malo više sunca i topline. Bile bi tada još i bolje.

I dok vani na otvorenome pojedine presadnice, poput paprike, rajčice i krastavaca, noću pokriva paučinastom folijom, u plasteniku se već naziru prvi plodovi krastavaca, rajčica već sasvim solidno izgleda, dok pak se salata pustila u sjeme kako bi se imao domaći repromaterijal za iduću sjetvu.

– Ovo je već treća godina kako imamo te presadnice jagoda i to im je sada zadnja sezona. Naime, otprilike svake tri godine zasadimo nove sadnice.

Budući da jagode uzgajaju za vlastite potrebe, nisu prskane pa se slobodno mogu jesti onako kako su i najbolje, svježe otrgnute s grma.

Iako u javnosti prevladava mišljenje da su ipak najsočnije i najbolje one jagode uzgojene na otvorenome pod direktnim suncem, ove iz plasteničkog uzgoja mogu nam poslužiti tek kao uvod u pravu sezonu jagoda.

(vv)

Marija Korunek jagode

Ostavi komentar