„Dobravski ljuk“ na sortnoj listi Hrvatske kao čuvana sorta

Luk

Općina Donja Dubrava proteklog je vikenda bila domaćin i organizator 11. po redu manifestacije Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje.

Uz pomoć Društva za biološko – dinamičko gospodarenje Čakovec te potporu Međimurske županije, u dvorištu Doma kulture Zalan svoje je ekološke proizvode predstavilo 49 izlagača iz šest hrvatskih županija s bogatom paletom proizvoda.

>> Poznati i kvalitetni donjodubravski luk i češnjak suvenir koji svi rado ponijeli kući

Dobravski ljuk autohtona je vrsta koja se od davnina uzgaja na ovom području te je dio tradicijske prodaje u pleterima na proštenjima diljem županije. Kvaliteta i svojstva domaće sorte potrošači su odavno prepoznali pa je taj proizvod dio svakog domaćinstva,stola i kuhinje, dok struka želi da dobije veći udio u sortimentu povrća.

Vrijednost ove vrste, dokazuje uvrštavanje „ljuka“ na sortnu listu Republike Hrvatske kao čuvana sorta, te upis u Sortnu listu Europske unije, o čemu je govorio predsjednik Hrvatskog agronomskog društva.

Mirise i okuse dobravskog ljuka približile su posjetiteljima članice Udruge umirovljenika, Crvenog križa i Udruge žena koje su pripremile jela od luka te druge specijalitete koji su se tom prigodom mogli degustirati.

Ostavi komentar