Cvijeće iz vrta ravno na tanjaru!

cvijeće
Foto: Lada Niseteo

Svi znamo koliko je list maslačka zdrav i često ga koristimo u salatama u rano proljeće. No, znate li da svoje salate možete ne samo ukrasiti nego i obogatiti nutritivnim vrijednostima ako u njih ubacite šaku cvjetova maslačka, donosi agroklub.com

No, cvjetovi ljekovitog i ukrasnog bilja, ali i povrća mogu se pripremati na različite načine, od kuhanja do prženja ili kao dodatke mješavinama začina.

Prženje cvjetova

Kao što biste ispržili komad mesa, pržiti možete cvjetove bazge, pupoljke dnevnog ljiljana, cvjetove bagrema, cvijet bundeve, maslačka kao i kalifornijskog maka.
Pripremite smjesu za pohanje (jaja, brašno, mlijeko, malo soli i sode bikarbone). Umočite cvijet u smjesu i pržite u dobro zagrijanom ulju dok ne poprimi zlatnu boju.

Ušećereno cvijeće

Kandirano, ušećereno cvijeće sve je popularnije na zapadu i dostiže astronomske cijene. Pa ako imate cvjetnjak, zašto si ne bi priuštili gotovo besplatan luksuz. Najčešće se kandiraju latice ruža i maćuhica te cvjetovi ljubičica. Kandirati se može na više načina, a najčešći je onaj s bjelanjkom i kristal šećerom.

Latice ili cvjetove uvaljajte u malo istučeni bjelanjak te posipajte kristal šećerom (najbolji je fruktozni šećer jer je sitan). Protresite da uklonite višak i ostavite da se suši na papiru za pečenje. Ovako možete pripremiti i cvjetove jaglaca, lavande, nevena, zumbula i sl. Koristite ih pri ukrašavanju torti i drugih deserta.

Kod ukrašavanja slatkih i slanih jela možete koristiti bilo koji od spomenutih cvjetova jer će “podići” svaki tanjur. Latice nevena kao i cvjetove lavande možete koristiti i u mješavini začinskih bilja koje sami pripremate.

Ostavi komentar