Crna rotkva – zdravi korijen paprenog okusa

Smilja Kanižaj

Kad se spomene rotkvica prva nam je asocijacija mali okrugli korijen kojeg volimo jesti sirovog samostalno ili u kombinaciji sa raznim salatama. No, taj korijen ima i svog puno većeg srodnika, tzv. crnu rotkvu koja je pomalo zaboravljena namirnica. Ali ne i u vrtu Smilje Kanižaj iz Domašinca koja nju sije godinama. Vrlo je ljuta ali i jako ljekovita, doznajemo od naše vrtlarice.

Njena obitelj voli nju svježu naribati za salatu ili pak nju dodati primjerice u grah salatu. Posebno nju vole sada zimi kada od nje prave tzv. sirup protiv kašlja.

– Rotkvu jednostavno izdubimo u sredini, dodamo med, malo ostavimo i potom pijemo tu tekućinu koja je bolja od bilo kakvog kupovnog sirupa, objasnila nam je naša Smilja.

Rotkva je pored toga izuzetno otporna na našu zimu tako da nju ne treba povaditi iz zemlje i spremiti već se čupa po potrebi.

Ostavi komentar