Čisti dizajn i puno svjetla: Savjeti za opremanje male kuhinje

Svaka kuhinja bi, prije svega, trebala biti funkcionalna i pružati dovoljno udobnosti za kuhanje i pripremu hrane. Ali, što ako ta vaša ima samo nekoliko kvadratnih metara? Inspirirajte se osnovnim pravilima koja će stvoriti optički prozračan prostor sa svime što vam treba, čak i od male prostorije.

Odaberite svijetle boje

Za malu kuhinju je važno odabrati svijetle boje koje će u sobu unijeti više svjetla i optički je povećati. Stoga sve velike površine – kuhinjsku liniju, zidove i ormariće – uskladite u svijetlim nijansama. Idealna boja za malu kuhinju je bijela, ali ako vam se čini previše sterilnom, upotrijebite svijetlo krem, bež ili žute nijanse.

Žive boje ili tamne i tople nijanse nisu prikladne za velike površine male kuhinje, ali ne morate ih se potpuno odreći. Odaberite jednu dominantnu kontrastnu boju za male uređaje, dodatke i ukrase.

Za površine kuhinjskih ormarića izaberite varijantu s visokim sjajem, jer reflektira svjetlo puno bolje od mat pločica. Sve u svemu, dajte prednost čistom dizajnu, jednostavnosti i vodoravnim linijama. Također, pod mora biti što svjetliji, prikladne su velike svijetle pločice, otporniji plivajući pod ili linoleum.

Iskoristite prostor do stropa

U kuhinji, gdje je svaki centimetar zaista važan, pokušajte maksimalno iskoristiti prostor. Kuhinjski ormarići stoga bi trebali dosezati do stropa. Ali pazite, namještaj do stropa može, naprotiv, optički suziti sobu. Stoga odaberite staklena vratašca koja će sobu još više prosvijetliti.

Dobar trik koji će prostoru dodati na prozračnosti, su otvorene police. Također su i lijep dizajnerski element kuhinje, samo što se na njih više praši, tako da morate računati s težim održavanjem.

Još jedan trik koji pomaže uštedjeti prostor su klizna ili zglobna vrata ormarića, te police na izvlačenje. Zahvaljujući njima, skladišni prostori također će biti puno pristupačniji i moći ćete puno bolje organizirati sve svoje posuđe i hranu.

Umjesto stola barski pult

Ako u stanu nemate zasebnu blagovaonicu, morate računati i s tim, da će stol za blagovanje  zauzeti ogromnu površinu kuhinje. Stoga odaberite stol na razvlačenje, koji ćete razvući neposredno prije obroka, a veći dio dana će biti raširen samo na minimum svoje površine. Možete koristiti i sklopivi stol i sklopive stolice, koje ćete izvući samo onda, kad vam zaista trebaju.

Umjesto stolom, kuhinju možete također opremiti samo barskim pultom s visokim stolicama. Osobito je prikladan za prostore u kojima je kuhinja povezana s dnevnim boravkom – ove dvije zone će prirodno međusobno razdvojiti. Međutim, barski pultovi nisu prikladni za kućanstva s više od dva člana, takvo blagovanje ne bi bilo baš ugodno.

Napravite reviziju kuhinjske opreme

Ključni korak u opremanju male kuhinje je revizija postojeće opreme. Budite nemilosrdni i stvari koje ne koristite, proslijedite dalje. Pokušajte održavati kuhinjsku liniju što čišćom i na njoj nemojte imati previše stvari i uređaja – prostor bi izgledao skučeniji.

Posuđe i ostali predmeti koje najčešće koristite prilikom kuhanja, neka vam budu pri ruci. S druge strane, kuhinjski pribor koji koristite samo nekoliko puta godišnje spremite na gornje police ili u drugu prostoriju.

Izvori slika:https://unsplash.com/photos/UXFJ-6Zj27Mhttps://unsplash.com/photos/CX8ooha2yLA

Ostavi komentar