Ciglom i kamenjem do geometrijskih likova kao dvorišnih ukrasa

čiji je vrt najljepši-nada baksa
Nada Baksa dvorište uređuje i preuređuje unatrag desetak godina

Uređivanje dvorišta i vrta za većinu ljudi nije samo posao kojom se zaokružuje ljepota obiteljskog doma, već je to trajan proces kojim se odmara duša i tijelo od svakodnevnog stresa i životnih problema. Stoga se biljke sade i siju onako kako ljudima trenutno odgovara, a tako se slažu staze, stazice i ostali dvorišni ukrasi. – Dvorište neprestano uređujem i preuređujem unatrag desetak godina i stalno imam neke nove ideje i rješenja, objašnjava nam naša ovotjedna natjecateljica nagradnog natječaja, Nada Baksa iz Gardinovca. Našla sam se u tom poslu i nije mi teško svaki dan odvojiti barem sat vremena.

Gledajući njeno dvorište, čovjek bi u prvi mah pomislio da naša natjecateljica provodi sate i sate crtajući sve te staze, obrube i geometrijske oblike koje je stvorila njena ruka. – Ma kakvi, rekla je, nikakvi nacrti, nikakve skice nisam radila. Sve se to rodilo postepeno u mojoj glavi kad sam počela raditi.

Prilikom uređivanja, koristila je materijal koji je imala doma. Tako je, kaže, danima razbijala i sitnila ostatke cigle i crijepa koji su uz šljunak, glavna obilježja njenog dvorišta. 

– Jednostavno sam sipala šljunak, do njega drobljenu ciglu i likovi su se samo pojavljivali jedan za drugim, opisivala nam je svoj rad. Kako se materijali ne bi pomiješali, za crtu razgraničenja iskoristila sam također staru ciglu. Fasadna cigla poslužila joj je i kao mala ograda oko ukrasne vrbe, dok su se čaše za vino sasvim lijepo uklopile u cijeli aranžman.

Svoje mjesto tu su pronašli i ostaci kamenih ploča koje su poslužile kao izvrsne podloge za tegle s cvijećem. Dodana je još i pokoja figura uz strateški raspoređene tegle kako bi se popunio cjelokupni dojam.


Ostavi komentar