DOBRO JE ZNATI Koliko soli je ipak previše u hrani

sol
Foto: Pixabay

Da je prekomjerno korištenje soli nezdravo znaju svi, no manje poznata činjenica je da ljudi unose pet do deset grama soli više nego što je uistinu potrebno našem tijelu, piše Klikaj.hr

Zbog nedovoljnog znanja o prednostima i nedostacima ovog začina, sol je postala “bijeli neprijatelj” koji našem zdravlju donosi više štete nego koristi.

Činjenica jest da je sol najzastupljeniji začin u našim kuhinjama, naravno uz šećer, no činjenica je isto tako da bez šećera u čistom obliku možemo živjeti, dok bismo bez soljenja izazvali jednaku štetu kao i kod presoljavnja.

Kod korištenja soli bitno je znati razliku između morske soli i obične stolne soli. Doktori i nutricionisti isključivo preporučuju morsku sol kao zdraviju jer sadrži 80-ak minerala i elemenata u tragovima, dok obična stolna sol (kamena) sadrži aluminij koji se često povezuje s Alzheimerovom bolešću.

Neke od bolesti koje može uzrokovati prekomjerno dodavanje soli hrani su povišenje krvnog tlaka, karcinom želudca, osteoporoza, oštećenje bubrega te mnoge druge. Znanstvenici upozoravaju kako je nekoliko grama soli dnevno sasvim dovoljno da ljudski organizam funkcionira pravilno, a ljudi danas nažalost uzimaju čak trostruko više soli negoli je potrebno organizmu.

Konzumiranjem preslane hrane oštećujemo receptore slanosti u ustima pa smo tako manje osjetljivi, a normalno slana ili neslana hrana može nam se početi činiti neukusnom. Kako bismo receptore učinili osjetljivijima trebali bi smanjivati slanost barem dva do tri dana, nakon čega će okus hrane postati ponovno bogat i zdrav.

Ostavi komentar