Danas je spomendan Svetog Ivana Damaščanskog, imendan slavi Barbara

Foto: Wikimedia Commons

Prema Hrvatskom katoličkom kalendaru 4. prosinca obilježava se dan Svetog Ivana Damaščanskog, a na taj datum imendan slave Barbare.

Sveti Ivan Damaščanski znameniti je sirijski redovnik, svetac, crkveni naučitelj, crkveni otac, pjesnik i teolog. Pisao je protiv nestorijanaca, jakovita i manihejaca, a najvažniji polemički spis uperen mu je protiv ikonoboraca. Također, smatra se jednim od najvećih crkvenih pjesnika.

Molitva sv. Ivana Damaščanskog

Znam, Gospode, da sam nedostojan Tvoga čovjekoljublja, a dostojan sam svake osude i muke.

No, Gospode, htio ja ili ne, spasi me!

Jer ako pravednika spasiš, to nije ništa naročito, i ako čistoga pomiluješ, to nije ništa čudnovato, jer su dostojni Tvoje milosti.

Ali, na meni grešnom učini čudo milosti Svoje; u tome pokaži čudo čovjekoljublja Svog, da ne nadvlada moja grešnost Tvoju neiskazanu dobrotu i milosrđe.

I kako hoćeš uradi sa mnom! Amen. Izvor: bitno.net

Na današnji dan imendan slavi Barbara. Ime Barbara je grčkog i latinskog porijekla. Značenje imena potiče od Grčke i Latinske riječi barbara što znači tuđinka, barbarka, divlja. Grčkog porijekla nastalo prema grčkom βαρβαρος barbaros što znači strano. Prema grčkoj mitologij Barbara je bila žena koju je ubio njen otac koji je stradao odma od munje, bila je svetica i mučiteljica.

Numerološka vrijednosti za ime Barbara je 2.
Osobe sa imenom Barbara su blage, nježne i miroljubive prirode. Imaju umirujuće dejstvo na okolinu i uvijek su puni riječi utjehe za druge. Ovaj broj uglavnom donosi uspijeh u privatnom životu, piše Knjigaimena.

Ostavi komentar