Četiri stvari koje ginekolozi ne bi smjeli raditi prilikom pregleda!

Ilustracija, ginekološka ambulanta
Ilustracija, ginekološka ambulanta

Ginekološki pregled zasigurno nije na listi najugodnijih, ni fizički ni psihički. Mnogim ženama teško je opustiti se u toj situaciji, a ponekad im u tome dodatno odmaže stav ili pristup njihovih ginekologa, piše zadovoljna.hr.

Ginekolozi ne bi smjeli…

1. …osuđivati. S ginekolozima razgovaramo o jednom od najintimnijih dijelova života. Moramo biti iskreni tijekom pregleda kako bi oni mogli lakše i brže ustanoviti uzrok naših zdravstvenih problema, ali mnoge žene često nisu iskrene zbog straha da će ih njihovi ginekolozi osuđivati.

Imajte na umu da je vaša dužnost iskrenost, a njihova – profesionalnost. Ni u kojem trenutku ne smiju vas osuđivati zbog bilo kojeg detalja iz vašeg seksualnog života. U obzir dolaze samo profesionalni savjeti koji će vam pomoći da bolje razumijete najintimniji dio svog tijela i očuvate zdravlje.

2. …nametati osobna uvjerenja. Obvezali su se na čuvanje vašeg zdravlja i pružanje medicinske brige, ali nije u redu da vam na temelju vlastitih uvjerenja govori što smijete ili pak ne smijete raditi. Zapamtite, vaše tijelo je – vaše.

3. …”pogrdno” komentirati vaše tijelo. Točnije, uopće ne ga ne bi trebao komentirati, osim u svrhu medicinskog razgovora. Bilo kakav razgovor o izgledu vašeg tijela koji nije vezan za vaše zdravlje nije dozvoljen.

4. …pregledavati vas bez objašnjenja o tome što rade. Svaka žena zaslužuje znati sve što njezin liječnik radi u danom trenutku. Upravo detaljna objašnjenja pomažu ženama da se opuste i ključ su što ugodnijeg i bezbolnijeg pregleda. Ako su vaši ginekolozi ”zaboravljivi” i ne govore vam što rade, slobodno im postavljajte pitanja vezana za pregled.

Foto: Ilustracija

Ostavi komentar