Božić bez bacanja hrane kroz pet praktičnih savjeta

christmas dinner table
Foto: Depositphoto/Nalga

Božićni blagdani samo su jednom u godini i to je obično svima izlika za prepune stolove svakavih delicija. Naravno, gotovo pola od toga se ne stigne pojesti i onda nam je najlakše sve to baciti. No, ne mora se to ponavljati iz godine u godinu.

Kako smanjiti bacanje hrane, ujedno i novca kroz pet praktičnih savjeta donosi Centar za edukaciju i informiranje potrošača (CEIP), donosi agroklub.com

Planirajte obroke

Glavni razlog za 43% slučaja kada bacamo hranu jest taj da se hrana pokvari. Zaboravimo što imamo u hladnjaku, zamrzivaču i ormarićima ako ih redovito ne pregledavamo i ako ne planiramo obroke u skladu s time što se prvo treba iskoristiti. Evo nekoliko savjeta o tome kako planirati tjedni jelovnik i obroke, te kako sastaviti popis za kupovinu.

Kupujte promišljeno

Ne kupujte na prazan želudac Nemojte ići kupovati hranu ukoliko ste gladni, jer ćete vrlo vjerojatno kupiti više nego što trebate ili se nećete pridržavati popisa za kupovinu. Naučite razliku između datuma “upotrijebiti do“ i “najbolje do“ Datum “upotrijebiti do” odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete konzumirati do tog datuma, a nakon njega više ne. Datum “upotrijebiti do” nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata. Datum “najbolje do“ odnosi se na kvalitetu hrane.

Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju. Okus i tekstura namirnice možda neće biti tako dobri. Datum „najbolje do“ nalazimo na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu.

Mudro spremajte hranu

Velik dio hrane koju bacate tijekom blagdana mogli biste ohladiti ili zamrznuti pa pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje hranom kod kuće ne pomaže vam samo da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da ju zadržite duže svježom, a da se ne pokvari.

Iskoristite ostatke hrane

Uvijek nam preostane malo kruha ili riže od prethodnog obroka. Često odabiremo najlakši i najprikladniji način pripremanja večere – počevši od nule – ali budite kreativni pa iskoristite ono što imate u hladnjaku da biste pripremili novi blagdanski obrok.

Donirajte

U vašoj okolini sigurno se nalazi humanitarna organizacija koja prikuplja hranu za osobe u potrebi. Učinite dobro djelo!

Ostavi komentar