Zašto su baš zelena i crvena boje Božića?

Boje božića

Trgovine su već pune božićnih ukrasa, a boje koje bez sumnje prevladavaju jesu crvena i zelena. Jeste li se ikada zapitali zbog čega su upravo te dvije boje sinonim za Božić Ukrašavanje u vrijeme Božića ima posebno značenje, pa tako i boje koje simboliziraju blagdan Isusova rođenja: zelena i crvena. Zbog čega su baš te dvije boje simbol Božića?

Zelena

Božikovina i imela već se tisućama godina koriste za ukrašavanje povodom Božića. Godišnje doba zime hladno je, tamno i turobno, i upravo se zato zimzelene biljke koriste za dekoracije – kao podsjetnik da zima neće trajati vječno.

Crvena

Boja bobica božikovine, crvena, predstavlja Isusovu krv jer se on žrtvovao za ljude i umro na križu. Kršćanima je tako crvena jednostavan, a opet poseban podsjetnik na ono što je njihov spasitelj učinio za njih.

Druge boje koje se često koriste u božićnim dekoracijama jesu zlatna, bijela i plava. Jedan od sveta tri kralja donio je zlato na poklon malom Isusu, a zlatna ujedno simbolizira i betlehemsku zvijezdu koju su tri kralja slijedila na putu do Betlehema.

Bijela simbolizira mir i čistoću, dok je plava simbol Isusove majke, Djevice Marije, a tumači se i kao sinonim za nebo i raj, piše zadovoljna.hr

Ostavi komentar