Blagodati lavande koje svi trebaju znati

lavanda
Lavanda, ilustracija

Lavanda je mediteranska biljka koja se od vremena starih Rimljana koristi u raznim aspektima života. Već tada su otkrivena njena ljekovita svojstva. Danas se ona uzgaja i u ostalim dijelovima svijeta, a mnogi je imaju i u vlastitom vrtu.

Lavanda se može koristiti u različite svrhe. Pogodna je za osjetljivu kožu. Stoljećima se koristi u kozmetičkim proizvodima i kao dodatak kupkama. Čak i riječ lavanda dolazi iz latinskog naziva za kupanje – lavare.  Raznovrsni sapuni sadrže ekstrakt lavande kako bi koža bila nježnija i elastičnija. Spašava kožu nakon što je predugo bila izložena suncu i kao pomoć pri ublažavanju ugriza kukaca, osobito komaraca. Isto tako, nekoliko kapljica ulja lavande brani vrt od nametnika. Odjeću od moljaca štiti tek nekoliko njezinih cvjetova.

U kuhanju lavanada je također vrlo popularna. Mnogi ju dodaju u domaće pekmeze ili rade od nje čaj. U čaj se može dodati i malo kamilice, što omogućuje lakši san. Odlična je i protiv anksioznosti, stresa i depresije, što potvrđuju različita istraživanja. Esencijalna ulja od lavande koriste se i za inhalacije. Udahnuta para djeluje na živčani sustav i tako njezin umirujući utjecaj dolazi do izražaja.

U slučaju prehlade, mučnine i jake glavobolje, lavandina svojstva također su fantastična. Stručnjaci tvrde kako miris lavande djeluje protiv napadaja migrene.

Ostavi komentar